Wat weet je van Hirohito?
Hirohito (Japans: 裕仁), na zijn dood officieel Keizer Showa of de Showa-keizer (Japans: 昭和天皇 Shōwa tennō) genaamd, (Tokio, 29 april 1901 – aldaar, 7 januari 1989) was de 124e keizer van Japan volgens de traditionele volgorde. Hij regeerde van 25 december 1926 tot zijn dood in 1989.
Wat gebeurde er in een Jappenkamp?
Jappenkamp is de Nederlandse benaming voor Japanse interneringskampen, dat wil zeggen plaatsen waar burgers of krijgsgevangen militairen gedurende de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (1942-1945) gedwongen waren te blijven op last en onder toezicht van het Japanse gezag.
Wie is het staatshoofd van Japan?
De huidige keizer van Japan is keizer Naruhito. Hij nam in 2019 plaats op de ‘Chrysantentroon’ nadat zijn vader, keizer Akihito, hier afstand van had genomen. Naruhito is de 126e keizer van Japan.
Wat was het doel van de Jappenkampen?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indië in 1942 door Japan bezet. De Japanse concentratiekampen, meestal Jappenkampen genoemd, werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om vooral Nederlandse mannen, en vrouwen en kinderen in aparte kampen gevangen te zetten.
Wat gebeurde er met de Indische Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Pas in augustus 1945 capituleert Japan en stopt de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Nog in diezelfde maand roept Indonesië echter de onafhankelijkheid uit. Na de daarop volgende gewelddadige ‘Bersiap’-periode slaan Nederlandse troepen hard terug in ‘politionele acties’.
Welke gevolgen had de Japanse bezetting voor Indonesië?
De Indonesische regering schatte het totale dodental begin jaren 1950 op 4 miljoen (S. Sato, War, pag. 155). De Japanse militaire politie arresteerde tijdens de bezetting ongeveer 15.000 personen – (Indo-)Europeanen, Indonesiërs en Chinezen – van wie 5.000 werden geëxecuteerd en 7.000 in gevangenschap stierven (D.M.G.