Inhoudsopgave
Waar komt de link tussen eieren en Pasen van oorsprong vandaan?
Het geven, kleuren en beschilderen van eieren met Pasen is een eeuwenoude traditie. In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Mensen beschilderden eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Waar komt het paasverhaal vandaan?
De oorsprong van het Paasfeest ligt in ieder geval bij de joodse traditie van de Pesach. Met dit feest herdenken de Joden de Exodus uit Egypte en daarmee hun bevrijding van de slavernij. Pesach begint met de Sederavond, de avond van 14 nisan, en duurt zeven of acht dagen.
Wat is het verhaal achter de paashaas?
Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen -een Germaanse stam- over Ostara. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid.
Waar komt 2e paasdag vandaan?
Een dag voor vertier. Maar waarom twéé dagen achter elkaar hetzelfde vieren, zoals met Pasen? Al in de Middeleeuwen maakte de kerk zich sterk voor het houden van een tweede feestdag. De reden is eigenlijk heel simpel én leuk: hierdoor zouden mensen wat extra vrije tijd krijgen.
Waar 2e paasdag?
Paasmaandag (Tweede paasdag) wordt gevierd in Nederland en minstens 21 andere landen. Het wordt gevierd op de maandag na Paaszondag. Bedrijven zijn normaal gesproken gesloten tijdens deze feestdag.
Waarom worden er eieren verstopt met Pasen?
Een paasei is een versierd ei of chocolade-ei, dat op sommige plaatsen met Pasen wordt verstopt. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden.
Waarom worden eieren geverfd met Pasen?
Eieren verven Dit zou zijn ontstaan omdat het eten van eieren na de vastenperiode een mooi moment was, waarin extra werd genoten. Om dit moment nog mooier en feestelijker te maken, werden ook de eieren versierd en mooi gemaakt. Dan zouden de eieren immers nóg beter smaken!
Waarom heb je met Pasen konijnen?
Het lijkt erop dat het konijn en de haas afstammen van een heidens ritueel. Ze stonden bekend als bijzonder vruchtbaar en werden zo geassocieerd met Pasen als een tijd van wedergeboorte. In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven.