Waarom Helen wondjes langzaam?
Feit. Als een wond slecht geneest, kan dat betekenen dat er sprake is van verzwakte afweer of verminderde bloedcirculatie, bijvoorbeeld bij diabetes of een tumor. Duurt genezing lang, dan is het goed een dokter te raadplegen.
Hoe snel geneest een open been?
De wond geneest heel langzaam of niet. Normaal geneest een wondje binnen een week. De wond kan pijn doen. ’s Nachts voelt u misschien kramp in uw been. Een open been komt vooral voor bij ouderen.
Hoe voorkomt u een wond genezen?
Als de wond is genezen, moet u langdurig elastische steunkousen blijven dragen. Dat voorkomt dat er opnieuw een open been ontstaat. Elastische kousen drukken op de aderen en helpen daardoor (samen met de kuitspieren) het bloed terugstromen naar het hart. Zo wordt voorkomen dat er vocht in de benen blijft zitten (oedeem).
Hoe behandelt u de wond bij een open been?
De wond bij een open been moet regelmatig worden gecontroleerd en behandeld, op de huisartsenpraktijk of eventueel bij u thuis. Dan wordt de wond steeds schoongemaakt en behandeld met zinkolie. Met speciale verbandmiddelen (bijvoorbeeld absorberend verband of hydrocolloïd verband) wordt de wond afgedekt.
Waarom genezend wondje geneest?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een wondje niet geneest. Vaak is de oorzaak vrij onschuldig maar het kan ook veroorzaakt worden door een ernstig onderliggende ziekte. Lees in onderstaand artikel meer over oorzaken van een niet genezend wondje.
Wanneer krijgt de wond een harde korst?
De wond krijgt langzaam een harde korst, maar er kan tijdens het genezingsproces in het begin ook sprake zijn van afgestorven huid. Deze is zwart of geel en zal door de arts verwijderd worden, soms onder plaatselijke verdoving. Men noemt dit necrotisch weefsel. Dit afgestorven weefsel kan een enkele keer een onaangename geur verspreiden.