Wat is zwangerschapshypertensie?

Wat is zwangerschapshypertensie?

Door een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kunnen complicaties optreden bij u en uw kind. Wanneer uw bloeddruk verhoogd is, spreken we van zwangerschapshypertensie. Indien er tevens sprake is van eiwit in de urine spreken we van pre-eclampsie.

Wat is mid Pregnancy drop?

Normaal daalt je bloeddruk rond de 20 weken zwangerschap, we noemen dit de mid pregnancy drop, en stijgt daarna weer naar het normale niveau. Bij sommige vrouwen treedt er geen mid pregnancy drop op, zij lopen waarschijnlijk een verhoogd risico om later in de zwangerschap een té hoge bloeddruk te krijgen.

Hoe hoog mag je bloeddruk zijn tijdens zwangerschap?

De normaalwaarden zijn voor de bovendruk rond de 120 mmHg en voor de onderdruk rond de 70 mmHg. De waarden van de bloeddruk wisselen, dit is normaal. Vooral de bovendruk kan stijgen bij angst of inspanning. Bij sommige vrouwen stijgt de bloeddruk ook tijdens de controle door de bloeddrukmeting zelf.

Waarom kan zwangerschapshypertensie gevaarlijk zijn?

Gevaren hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap Zwangerschapshypertensie kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je nieren en lever tijdelijk minder goed hun werk doen, dat het bloed minder goed stolt of dat je baby minder goed groeit omdat de placenta minder bloed krijgt.

Wat eten bij lage bloeddruk zwangerschap?

Het kan helpen om voldoende te eten en vooral te drinken. Af en toe iets zouts, zoals een kop bouillon kan je bloeddruk wat verhogen. Blijf goed in beweging en doe het ondertussen wat rustiger aan. Eventueel kan je het voeteneind van je bed iets verhogen, zodat het bloed ’s nachts makkelijker terugstroomt.

Hoe ontstaat de mid Pregnancy dip drop van de bloeddruk?

Tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk dalen tot 90/60. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de zwangerschapshormonen . Deze verzwakken de wand van je bloedvaten, waardoor ze minder goed kunnen samentrekken.

Wat is een hoge bloeddruk bij zwangerschap?

1 op de 20 vrouwen krijgt een hoge bloeddruk in de zwangerschap. Dit wordt hypertensie genoemd. Hierbij is je bloeddruk continu (tenminste twee keer met een tussenpoos van minimaal 6 uur) groter of gelijk aan 140/90. Normaal gesproken is je bloeddruk de eerste zes maanden meestal wat lager dan voor de zwangerschap.

Wat helpt tegen hoge bloeddruk zwangerschap?

Wat u zelf kunt doen? Voor gezonde vrouwen zijn geen zinvolle maatregelen bekend om hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap te voorkomen. Vroeger adviseerden we een zoutloos of zoutarm dieet, maar daarmee voorkomen we geen hoge bloeddruk. U mag dus een normale hoeveelheid zout gebruiken.