Inhoudsopgave
Hoe re-integratietraject opstarten?
De werkgever kan pas een re-integratietraject laten opstarten ten vroegste na een onafgebroken periode van 4 maanden arbeidsongeschiktheid (dus geen opeenvolgende korte periodes van arbeidsongeschiktheid) van de werknemer.
Wat als re-integratie niet lukt?
Ben je ondanks het re-integratietraject na 92 weken nog niet hersteld, dan zal je als werknemer uiterlijk in de 93e week een WIA-aanvraag moeten doen bij het UWV. Dit is van belang, omdat de doorbetaling van loon door je werkgever na 2 jaar vervalt.
Wat is een re-integratie onderzoek?
Bij het re-integratie onderzoek kijkt de arbeidsdeskundige naar de weging van de belasting in de functie en de belastbaarheid van de werknemer. De arbeidsdeskundige beoordeelt de mogelijkheden: Aanpassing van werk of werkplek. Tijdelijk vervangend werk.
Is reintegratie verplicht?
Net zoals de andere medische onderzoeken bepaald in titel 4 van de Codex (betreffende de gezondheid van de werknemers) is de re-integratiebeoordeling een verplicht onderzoek. De werknemer is dus verplicht dit onderzoek te ondergaan tenzij hij bewijst dat hij om medische redenen verhinderd is.
Hoe werkt re-integratietraject?
Re-integratie eerste spoor – De werknemer gaat weer werken bij zijn huidige werkgever. Eventueel in een nieuwe of aangepaste functie. Re-integratie tweede spoor – De werknemer kan niet meer terecht bij zijn huidige werkgever en krijgt ander ‘passend werk’ bij een andere werkgever.
Wie stelt re integratieplan op?
Is een werknemer 8 weken arbeidsongeschikt, dan moet er volgens de Wet verbetering poortwachter een Plan van Aanpak zijn gemaakt. Het Plan van Aanpak wordt door de werkgever samen met de werknemer opgesteld.
Wat als re-integratie 2e spoor niet lukt?
Maak de kans op mislukking zo klein mogelijk. Na 104 weken ziekte beoordeelt het UWV op basis van jouw dossier of jij voldoende hebt gedaan om de re-integratie van jouw werknemer te laten slagen. Een mislukte re-integratie betekent voor jou een loonsanctie van 52 weken.
Kan ik reintegratie weigeren?
De arbeidsrechtbank is van oordeel dat het herhaaldelijk en zonder een ernstige reden weigeren mee te werken aan een re-integratietraject een dringende reden uitmaakt in hoofde van de werknemer.
Wat gebeurt er bij een arbeidsdeskundig onderzoek?
Met het arbeidsdeskundig onderzoek adviseert de arbeidsdeskundige u over de re-integratiemogelijkheden van uw zieke werknemer. Om erachter te komen hoe de werknemer het best duurzaam herstelt, gaat de arbeidsdeskundige in gesprek met de werknemer zelf en de werkgever. Ook bezoekt hij eventueel de werkplek.
Hoe ziet een arbeidsdeskundig onderzoek er uit?
De arbeidsdeskundige onderzoekt wat de mogelijkheden zijn voor hervatting van jouw eigen werkzaamheden of ander werk binnen de eigen organisatie (spoor 1) of buiten de organisatie (spoor 2). Hij doet dossieronderzoek, voert gesprekken met de werkgever en werknemer en doet, waar nodig en mogelijk, een werkplekonderzoek.
Kan ik re-integratie weigeren?
Kan werkgever re-integratie weigeren?
Niet meewerken aan re-integratie leidt niet alleen tot ontslag, maar ook tot weigering WW-uitkering. Ook een werknemer is verplicht mee te werken aan zijn of haar re-integratie.