Inhoudsopgave
Hoe noem je dergelijke prikkels?
Zintuiglijke waarneming Gewaarwording van prikkels geschiedt via verschillende zintuigen. Het resultaat is zien, horen, voelen, proeven of ruiken. Het eerste contact maken de betreffende prikkels daarbij met de receptoren in oog, oor, smaak- reukorgaan en dergelijke.
Hoe verloopt het Waarnemingsproces?
Het waarnemingsproces heeft geen begin of einde, het heeft continue plaats zolang er één of meer waar te nemen objecten (omgeving) en één of meer waarnemende subjecten (mensen) zijn. Om het waarnemingsproces uit te leggen kan men evengoed vertrekken van de mens (top-down) als van zijn omgeving (bottom-up).
Welke prikkels zijn er?
welke zintuig-prikkels zijn er?
- aanraking. Aanraking signaleren we via het zintuig ’tast’, ofwel onze huid.
- geur. Met ons zintuig ‘reuk’ ruiken we de geuren van ons huis, ons huisdier, onze dierbaren en onze omgeving.
- smaak.
- geluid.
- beelden en licht.
- beweging en druk.
- evenwicht.
- inwendige prikkels.
Waar begint het Waarnemingsproces mee?
Het waarnemingsproces begint met prikkels: brokjes informatie die binnenkomen via verschillende zintuigen. (de ogen, de oren, de huis, neus en mond) Via de zenuwen gaan die prikkels naar de hersenen. Bij het waarneming van het gedrag van mensen gaat het precies zo.
Hoe werkt waarnemen?
Onze zintuigen geven ons informatie over de omgeving waarin we zijn; onze ogen, oren, neus, tong en onze tast maken het mogelijk om ons te oriënteren. Al deze zintuigen ontvangen prikkels, zoals het licht dat op het netvlies valt, de aardbei die over je tong rolt en de doorn van een roos die in je vingers prikt.
Is er bij pijn altijd sprake van Nociceptie?
Nociceptieve pijn is het gevolg van beschadiging van een lichaamsdeel. Bij deze weefselschade komen er stoffen vrij die pijnsensoren, de nociceptoren geheten, opvangen. Deze sensoren sturen pijnsignalen (via perifere zenuwen en het ruggenmerg) naar de hersenen. Nociceptieve pijn is geen diagnose op zich.