Inhoudsopgave
Welke onderzoeken zijn nodig om tot een diagnose te komen bij diabetes?
Diabetes kan worden vastgesteld door middel van een bloedonderzoek. Gekeken wordt dan hoe hoog het suikergehalte in uw bloed is. Dit gebeurt meestal met een vingerprik. Als u nuchter bent (dus als u nog niets heeft gegeten of gedronken) hoort deze onder de 5.6 (mmol/l) te zijn.
Kan ik zelf testen of ik diabetes heb?
Ja, er zijn zelftesten voor diabetes te koop via internet of bij een apotheek of drogist. Maar artsen waarschuwen voor deze zelftesten, omdat de uitslag niet altijd even betrouwbaar is.
Hoe werkt een diabetes test?
Met een speciaal prikapparaatje prik je in je vinger, waarbij een druppel bloed vrij komt. Deze houd je tegen de teststrip aan. Na een paar seconden verschijnt op het schermpje van de bloedglucosemeter een getal in mmol/l. Dit getal geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit (de bloedglucosewaarde).
Hoe kan ik een diagnose diabetes geven?
De diagnose diabetes wordt gegeven aan mensen waarvan de bloedsuikerspiegel constant te hoog is. Men kan testen of iemand diabetes heeft door een vingerprik, de glucosetolerantietest, de urinetest en de HbA1c-test. Uiteraard kunnen bepaalde klachten al een indicatie van diabetes geven.
Hoe wordt de diagnose diabetes gesteld?
De diagnose diabetes wordt officieel gesteld aan de hand van het meten van de bloedglucose: de hoeveelheid glucose in het bloed. Wanneer je diabetes hebt, is deze hoeveelheid te hoog. Dit geeft bij diabetes type 2 soms klachten, soms ook (nog) niet.
Wat is de diagnose diabetes type 2?
Diagnose van diabetes type 2 bij kinderen en adolescenten Ongelukkig genoeg krijgen steeds meer kinderen en adolescenten de diagnose diabetes type 2. Dit wordt deels veroorzaakt door de ongezonde voeding, levensstijl, minder beweging en risicogedrag. Tijdens de puberteit verandert er veel in het lichaam.