Wat kan er mis gaan bij een bevalling?
Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn het onvoldoende vorderen van de bevalling (ontsluiting of uitdrijving), ruim bloedverlies na de bevalling en het niet spontaan geboren worden van de placenta.
Welke complicaties er kunnen ontstaan bij een verkeerde ligging van het kindje wat klaar is om geboren te worden?
Afwijkingen van het baringskanaal Soms is er iets mis met het baringskanaal, waardoor de baby niet gemakkelijk geboren kan worden. Het bekken van de moeder kan bijvoorbeeld een afwijkende vorm hebben of vernauwd zijn. Soms kan de baby daardoor niet door de bekkeningang naar buiten. Een keizersnede kan dan nodig zijn.
Wat voor soort medicaties zijn er tijden een bevalling?
De ruggenprik (epiduraal) is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. De ruggenprik is niet gevaarlijk voor de gezondheid van uw baby en heeft geen gevolgen voor de borstvoeding. Bij een ruggenprik brengt de anesthesioloog via een prik onder in de rug een dun slangetje in.
Wat is een gecompliceerde bevalling?
Gecompliceerde bevalling Bij een keizersnede gaat de baby niet door het geboortekanaal en krijgen de schedel en het lijf van de baby niet de mogelijkheid zich te ‘setten’. Ook gebeuren de veranderingen, van warm, donker, comfortabel naar koud, helder, druk, nog sneller voor het kind dan bij een gewone bevalling.
Wat zegt de ligging van de baby?
De achterhoofdsligging is volgens verloskundigen de ideale ligging voor je baby om in geboren te worden. Hierbij ligt je baby met het hoofdje naar beneden en het achterhoofd voor, richting de buik van de moeder. De meeste baby’s komen in deze positie terecht voor de geboorte, maar een klein percentage niet.
Is een versie gevaarlijk?
Een versie heeft weinig risico’s. De kans op problemen na een versie is veel kleiner dan de kans op problemen wanneer je bevalt met een kind in stuitligging. Daarom adviseren verloskundigen en gynaecologen je baby te laten draaien bij een stuitligging. Als de versie lukt, is de bevalling veiliger voor jou en je baby.
Waarom infuus tijdens bevalling?
U krijgt eerst extra vocht via een infuus. Dit is nodig omdat uw bloeddruk niet te veel mag dalen. Uw hartslag en bloeddruk worden regelmatig gecontroleerd, soms met behulp van automatische bewakingsapparatuur. De harttonen van het kind worden gecontroleerd met een hartfilmpje.