Inhoudsopgave
Is darminfectie gevaarlijk?
Een maag-darmontsteking is gevaarlijk voor ouderen, baby’s, mensen met diabetes en mensen met een verminderd afweersysteem. Symptomen zijn koorts, buikpijn, diarree en misselijkheid (met braken). Meestal gaat een maag-darmontsteking vanzelf over.
Hoe ontdek je darmontsteking?
Dikke darm ontsteking
- Meest voorkomende symptoom: buikpijn.
- Koorts en rillingen.
- Misselijkheid.
- Braken.
- Buikkrampen.
- Obstipatie.
- In ernstige gevallen: diarree en bloedingen.
- Bij mensen die vaker last hebben van een dikke darm ontsteking kunnen de divertikels scheuren.
Wat is de oorzaak van de darmontsteking?
Een darmontsteking kan ook worden veroorzaakt door een auto-immuunaandoening zoals de ziekte van Crohn, bepaalde geneesmiddelen, zoals ibuprofen en naproxen, en schade als gevolg van bestraling. De ontsteking kan ook betrekking hebben op de maag (gastritis) en de dikke darm (colitis). Dit laatste staat bekend als dikkedarmontsteking.
Wat is de ontsteking van de darm?
Een darmontsteking of enteritis is een ontsteking van de dunne darm. In sommige gevallen kan de ontsteking ook betrekking hebben op de maag ( maagontsteking of gastritis) en de dikke darm (colitis of dikkedarmontsteking ). Er worden verschillende vormen van enteritis onderscheiden.
Is milde darmontsteking niet behandeld?
Een milde darmontsteking hoeft niet behandeld te worden. Meestal verdwijnt deze vanzelf binnen een paar dagen. Je afweersysteem vernietigd de bacterie of het virus dat de ontsteking heeft veroorzaakt vanzelf. Ook al gaat de klacht vanzelf over, toch kun je je een aantal flink beroerd voelen.
Wat is een dunne darm ontsteking?
De dunne darm is een onmisbare schakel bij het voedselverteringsproces maar kan helaas ook worden getroffen door een ontsteking. In dat geval is er sprake van enteritis. Een dunne-darm ontsteking geeft typische pijn, heftige diarree, misselijkheid, braken en vaak verhoging/koorts.