Kan een hypo gevaarlijk zijn?

Kan een hypo gevaarlijk zijn?

Zijn hypo’s gevaarlijk voor ons lichaam? Hier is veel onderzoek naar gedaan, maar voor zover we weten is het vaak doormaken van een hypo niet gevaarlijk voor het lichaam of de hersenen. Bij ouderen mensen kan het een extra belasting voor het hart vormen.

Waarom is hypoglykemie gevaarlijk?

allerlei schadelijke stoffen te ontstaan die de bloedvaten beïnvloeden zoals hoge (hyper) waardes doen: bloed wordt er lokaal stroperiger van (viscositeit), kans op kleine stolsels (thrombose) neem toe, andere hormonen die bij een hypo vrijkomen zoals cortisol en groeihormonen hebben uren lang effecten, etc.

Wat zijn de gevolgen van hypo?

Een van de eerste verschijnselen is een hongergevoel. Soms heeft u al iets gegeten voor u in de gaten heeft dat er een hypo dreigt. Andere vroege symptomen kunnen zijn: zweten, beven, bleekheid, wazig zien, hartkloppingen en prikkelbaarheid.

Wat is gevaarlijker hypo of hyper?

Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.

Hoe lang kan een hypo duren?

Je lichaam heeft na een hypo tijd nodig om te herstellen. Dit kan tot 24 uur duren.

Waardoor krijg je hypo?

Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.

Kan ik een hypo krijgen zonder diabetes?

Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd. Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd.

Wat voel je na een hypo?

Na herstel komen vooral hoofdpijn, vermoeidheid of een lamlendig gevoel voor, maar soms ook gevoelens van angst, schaamte of kwaadheid Angst voor een volgende hypo is reëel en begrijpelijk. Met intensieve zelfcontrole en eventueel tijdelijke aanpassing van uw medicatie kunt u weer in balans komen.

Kan een hoge buitentemperatuur leiden tot een hypo?

Hoge temperaturen stimuleren de doorbloeding. Voor wie insuline moet spuiten: de gespoten insuline komt door de hoge temperaturen sneller in het bloed terecht, waardoor het effect van de insuline eerder optreedt dan gebruikelijk. Daarom heb je mogelijk minder insuline nodig en ben je gevoeliger voor een hypo.