Inhoudsopgave
Hoe weet je of je een longembolie hebt?
Door een longembolie kunt u verschillende klachten krijgen, zoals: sneller ademen of moeilijk ademen. pijn bij het ademen (op de borst of in de bovenrug) slijm met bloed ophoesten.
Wat is een massale longembolie?
Bij een longembolie zit een bloedvat naar je longen verstopt. Hierdoor komt er minder zuurstof in je bloed en krijg je het benauwd. Dat kan een angstig gevoel geven.
Hoe kan je trombose herkennen?
Signalen van een trombosebeen
- Been dat opeens opzwelt.
- Zwaar gevoel of pijn in het been.
- Witte, rode of blauwe verkleuring van het been.
- Strakgespannen huid: rood en glanzend, met zichtbare aderen.
- Lichte verhoging.
- Veel pijn in het been en/of bij het lopen.
- Gevoel van zweepslag in de kuit.
Hoe lang klachten longembolie?
Het herstel van een longembolie kan even duren, vaak wel 3 maanden. In die periode blijft u onder controle van uw arts. Houd rekening met het feit dat u bloedverdunners gebruikt. Hierdoor kunnen sneller bloedingen ontstaan.
Kan een longembolie vanzelf overgaan?
‘ Omdat een longembolie vaak vanzelf verdwijnt, zijn andere medicijnen meestal niet nodig. ‘Alleen als iemand een levensbedreigende longembolie heeft, wordt soms een medicijn gegeven dat het stolsel echt laat oplossen.
Hoe kom je aan een Ruiterembolie?
Geen enkele trombose is plots heel groot, het ontstaat geleidelijk. Ergens in de aders vormt uw bloed een stolseltje. Deze kan gedurende de ‘rit’ door het lichaam ergens anders blijven steken, groter groeien of in stukjes uiteen brokkelen waardoor u nóg een embolie heeft.
Hoe ontstaat een Ruiterembolie?
Een ruiterembolie is een acute trombose in beide longen (een dubbele longembolie). Hierbij sluit een groot bloedstolsel de grote slagaders van beide longen opeens volledig af. De naam ruiterembolie komt van de zadelvormige bloedprop die vormt tijdens deze vorm van longembolie.
Heb ik een trombosebeen test?
Een rood, gezwollen en/of pijnlijk onderbeen kan duiden op een trombosebeen. Zodra een patiënt met deze klachten bij de huisarts komt zal deze moeten beslissen of de patiënt verder moet worden onderzocht in het ziekenhuis.
Hoe verdwijnt longembolie?
Bij een longembolie blokkeert een bloedstolsel je longslagader. Je lichaam ruimt het stolsel meestal zelf op. Maar het risico bestaat dat het bloedstolsel zich uitbreidt of dat er nieuwe stolsels ontstaan. Daarom word je behandeld met bloedverdunners.
Kan je genezen van longembolie?
Herstel na een longembolie Na de behandeling van een longembolie herstelt u meestal helemaal. Soms blijft uw conditie wat minder als een stukje van uw longen beschadigd is. Een enkele keer kan er na een longembolie een groot bloedvat van de longen beschadigd zijn. U kunt dan hartfalen krijgen.