Inhoudsopgave
Hoe behandel je een Ontvelling?
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Hoe ziet een Doorligwond eruit?
Meestal is de wond behoorlijk diep. Bij decubitus IV kunnen verschillende kleuren weefsel voorkomen. Rood (nieuw weefsel), geel (beslag of droge pees), wit (bot of pees) en zwart (dood weefsel, necrose). Vaak zie je ook ondermijning of ondertunneling.
Wat te doen bij een grote open blaar?
Is de blaar open? Maak dan de wond schoon en dek deze af met steriel verband of een pleister. Zorg dat het verband ruim over de blaar zit, er geen plooien in zitten en het niet kan schuiven. Na een dag kan het verband vervangen worden.
Hoe verwijder je geel beslag?
Er kan een dikke gele laag fibrine ontstaan, dit wordt een fibrine beslag genoemd. Als het gele necrose is, moet het worden verwijderd. Dit kan het best worden gedaan met een pincet en een mesje of een schaartje. Verweekt materiaal kan ook met een scherpe lepel (curette) worden verwijderd.
Welke zalf tegen decubitus?
Welke medicijnen worden gebruikt bij doorligwonden? Zinkoxidesmeersel (zinkolie) wordt gebruikt om de randen van een doorligwond te beschermen. Crème of verband met zilversulfadiazine wordt gebruikt om infecties van doorligwonden te bestrijden.
Welk verband bij decubitus?
Oppervlakkige wond: niet-verklevend gaas (met absorberend verband) schuimverband.
Hoe ziet decubitus eruit en in welke gradaties?
De classificatie van gradaties waarin decubitus voorkomt zijn: Graad I Niet-wegdrukbare roodheid van de intacte huid. Andere mogelijke kenmerken: verkleuring van de huid, warmte, oedeem en verharding (induratie).
Hoe behandel je decubitus graad 4?
Graad 4:
- Verwijdering van necrotisch weefsel, zoveel mogelijk mechanisch met steriele schaar en pincet.
- Indien volledige mechanische verwijdering onmogelijk is, kunnen andere middelen worden gebruikt (natriumhypochlorietcompressen, hydrogel, of schuimverband met hoog absorptievermogen)