Hoe maak je een Allergenenkaart?

Hoe maak je een Allergenenkaart?

Zo werkt Allergenenkaart.com

  1. LOCATIE INVOEREN. Voer de naam van de zaak in of zoek een plaats waar je iets wil eten.
  2. ALLERGENEN SELECTEREN. Selecteer de allergenen waarvoor je allergisch bent en klik op “Zoeken”
  3. KIES JE ZAAK. en check de allergenenkaart – de gerechten in het rood gemarkeerd mag je niet eten.

Welke 14 allergenen moeten worden vermeld?

De Europese Unie heeft bepaald dat de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. Het gaat hierbij om allergenen zoals glutenbevattende granen (o.a. tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal- en weekdieren. In totaal gaat het om 14 voedingsallergenen.

Wat is een Allergenenwet?

Iedereen die levensmiddelen aan consumenten aanbiedt moet vermelden welke allergenen in het levensmiddel aanwezig zijn. Dat geldt voor verpakte levensmiddelen en voor alle niet (voor)verpakte levensmiddelen die in de horeca, ambachtelijke zaken, retail, instellingen en online worden aangeboden.

Waar zoek je informatie over allergenen in een verpakt product?

Om de juiste informatie te geven, is het erg belangrijk om van alle inkomende grondstoffen te weten welke allergenen erin zitten. Dit staat bijvoorbeeld op het etiket, of op de productspecificatie. Kijk hier dus goed naar om te weten welke allergenen waarin zitten.

Waar zit allemaal sulfiet in?

Voorbeelden van ingrediënten en producten die vaak sulfiet bevatten zijn fruit, vruchtensap, gedroogde groenten en aardappelen (bijvoorbeeld instant-aardappelpuree en gedroogde groenten in kant-en-klaarmaaltijden), rozijnen, tomatenpuree, suiker, glucosestroop, zuurkool, champignons, bouillon, jus, soep en sauzen.

Welke zijn de meest voorkomende allergenen?

Er zijn wel producten die vaker een allergische reactie veroorzaken dan andere, de meest voorkomende allergische reacties worden gezien op:

  • Koemelk.
  • Kippenei.
  • Pinda.
  • Noten.
  • Vis, schaal- en schelpdieren.
  • Roosfruit (bijvoorbeeld appel en perzik)
  • Soja.
  • Tarwe.

Welke ingrediënt hoef je niet als allergeen op een etiket te vermelden?

Het etiketteren van kruisbesmetting is niet wettelijk verplicht, want deze allergenen zijn niet als ingrediënt gebruikt! Dus ondanks het feit dat in een productiebedrijf of in een keuken per ongeluk allergenen in een product terecht kunnen komen, hoeft dit niet vermeld te worden.

Hoe kom je aan een allergie?

Allergische klachten worden veroorzaakt doordat allergenen het afweersysteem prikkelen (allergene prikkels). In veel gevallen treden de klachten op daar waar het allergeen het lichaam binnenkomt. Wanneer nikkel bijvoorbeeld in contact komt met de huid vindt er een allergische reactie op de huid plaats.

Wat zijn allergenen en wat doen die stoffen?

Allergenen of sensibiliserende stoffen zijn volgens de definitie van de Gezondheidsraad stoffen die een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken via activering van het afweersysteem (immuunsysteem). De overgevoeligheid uit zich in ontstekingsreacties, die resulteren in diverse allergische aandoeningen.

Welke Voedselallergieën zijn er?