Inhoudsopgave
Hoe snel gaat de ontbossing in Brazilië?
Ontbossing in Braziliaans Amazonegebied met 22% toegenomen. De ontbossing van het Amazonewoud in Brazilië is tussen augustus 2020 en juli 2021 met bijna 22 procent gestegen, in vergelijking met het jaar ervoor. Het gaat om de grootste hoeveelheid verdwenen bos van de afgelopen 15 jaar.
Waarom Amazonegebied ontbossing?
De oorzaken van ontbossing Grote bossen, regenwouden, de amazone. Zij zijn allemaal de dupe van de groeiende vraag naar hout, papier, palmolie en soja. Een groot deel van de bossen dat gekapt wordt, wordt illegaal gekapt. Dit komt omdat de handel in illegaal hout een miljardenindustrie is.
Hoe kunnen we ontbossing tegen gaan?
Sinds enkele jaren wordt gewerkt aan een systeem waarbij bosrijke landen worden betaald om ontbossing een halt toe te roepen, met als voornaamste doel het tegengaan van klimaatverandering. Dit systeem wordt REDD (Reduced Emissions from Deforestation and Degradation) genoemd.
Waarom is er veel ontbossing in Brazilië?
Vandaag de dag zijn echter grote boeren, en vooral veehouders, de voornaamste verantwoordelijken voor het omvormen van oerwoud in weidegrond. Ook de opkomst van grote commerciële soja-, palmolie- en rietsuikerplantages, de aanleg van wegen en waterkrachtcentrales en bosbouw zijn belangrijke oorzaken van ontbossing.
Hoeveel procent van Brazilië is regenwoud?
Het Amazoneregenwoud, ook wel de Selva genoemd, is het grootste regenwoud op Aarde. Het heeft een oppervlakte van 6,7 miljoen km² en is verspreid over negen landen: Brazilië (60%), Peru (13%), Colombia (9%), Venezuela (5%), Bolivia (5%), Guyana (3%), Suriname (2%), Ecuador (1,5%) en Frans-Guyana (1,5%).
Hoeveel bos verdwijnt er?
Volgens deze informatie verdween tussen 2000 en 2012 in totaal 230 miljoen hectare bos wereldwijd, waarvan 98,7 miljoen hectare tropische, vochtige bossen betreft. Dat is per jaar 7,5 miljoen hectare bos dat verdwijnt.
Waarom wordt het Amazonewoud gekapt?
Het gaat hard met de ontbossing in het Braziliaanse deel van het Amazone-regenwoud. Bos wordt gekapt om plaats te maken voor landbouw en mijnbouw, terwijl het tropisch regenwoud zo belangrijk is.
Hoe kun je het tropisch regenwoud beschermen?
Wereldwijde bescherming voor regenwouden
- Demonstraties organiseren.
- Bewoners van bossen informeren.
- Gewonde mensen en dieren vervoeren.
- Medische hulp verlenen.
- Foto’s maken als bewijsmateriaal.
- Vervolgde activisten toegang geven tot juridisch advies.
- Terrein kopen om de plek ontoegankelijk te maken.
- Bebossen.
Wat kun je zelf doen voor het Amazonegebied?
Wat kan ik doen voor het Amazonewoud?
- Eet minder vlees.
- Onderteken de petitie om de bescherming van de Amazone te eisen.
- Blijf de informatie verspreiden zodat de branden in het Amazonewoud niet op de achtergrond verdwijnen.
- Doe een gift voor de Amazone.
Waar in de wereld wordt het meest ontbost?
Dit gebeurt heel veel, iedere twee seconden verdwijnt een voetbalveld aan bos. Geschat wordt dat in 2030 wel 80% van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden. Het gaat onder meer om de Amazone, Borneo en Sumatra, het Congobekken, de Cerrado, maar ook het oosten van Australië.