Waarom mag je niet roken voor een CT scan?

Waarom mag je niet roken voor een CT scan?

U mag vanaf 12 uur vóór het onderzoek niet roken vanwege het effect van nicotine op uw hartritme. Voor het onderzoek is het belangrijk dat u een trage hartslag heeft. Verricht daarom geen zware inspanningen voor het onderzoek. Als het nodig is, zal de cardioloog u hiervoor medicijnen voorschrijven.

Waarom contrast bij CT?

Door het contrastmiddel direct in de bloedbaan te injecteren kunnen bloedvaten goed zichtbaar gemaakt worden. Ook organen in het lichaam die goed doorbloed worden, kunnen zo in beeld worden gebracht.

Hoe lang duurt een longscan?

Meestal duurt het longfunctieonderzoek ongeveer 30-45 minuten.

Wat kan je zien op een CT-scan longen?

Met behulp van röntgenstraling worden de longen in plakken in beeld gebracht waarna met de computer een driedimensionaal beeld van de longen verkregen wordt. Zo krijgt de longarts een goed en gedetailleerd beeld van de longen en het verloop van de luchtwegen.

Waarom contrast vloeistof?

Door het toedienen van een contrastvloeistof kan een orgaan of bloedvat beter onderscheiden worden. Afhankelijk van het onderzoek moet de contrastvloeistof gedronken worden of via een injectie of infuus ingebracht worden in een bloedvat of lichaamsholte.

Wat zie je op CT scan met contrastvloeistof?

Met contrastvloeistof kun je een tumor of bloedvaten beter zichtbaar maken of bijvoorbeeld kijken of er een lek in een bloedvat zit. Als er contrastvloeistof nodig is, checken we eerst altijd de nierfunctie van een patiënt.

Kun je last hebben van contrastvloeistof?

Soms kunnen contrastvloeistoffen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Dit betreft meestal een milde reactie (hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid) die optreedt binnen een aantal uur na het onderzoek. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige allergische reactie (anafylactische shock).