Inhoudsopgave
Waarom had Nederland koloniën?
Een kolonie is een gebied van het land buiten het eigen land. Dat gebied is bedoeld om in cultuur te brengen of om winst mee te maken. Het land dat een gebied tot kolonie maakt, wordt de kolonisator genoemd. Wanneer een land bezig is met een kolonie (of meerdere kolonies) te stichten, wordt dat kolonisatie genoemd.
Welke landen waren een kolonie van Nederland?
De Britten verhinderden echter de eenwording van beide gebieden. Na de Tweede Wereldoorlog bleef Portugal in Afrika als laatste koloniale mogendheid over: pas in 1975 werden Kaapverdië, Guinee-Bissau, Sao Tomé en Principe, Angola en Mozambique onafhankelijk. In Azië bleven Oost-Timor en Macau als laatste over.
Wat waren de oorzaken van dekolonisatie?
Onder aanvoering van hogeropgeleide inheemse leiders riepen landen over de hele wereld hun onafhankelijkheid uit. Ze voelden dat de Europese landen niet meer de macht en middelen hadden om er nog iets aan te doen en ze vochten massaal voor hun vrijheid! Dit proces wordt ook wel dekolonisatie genoemd.
Waaraan kun je zien dat het een Nederlandse handelspost is?
Een handelspost is altijd al uitermate geschikt geweest om als beginpunt van een handelsstad of handelskolonie te dienen, waarbij de ontwikkelingen van die stad of kolonie zijn gebaseerd op de handel en de verwerking van grondstoffen voor die handel.
Heeft Nederland nog steeds kolonies?
Nederlands-Brazilië (lag in het huidige Brazilië); Nederlands-Guiana, bestaande uit Essequebo en Demerary, Berbice en Suriname (het huidige Guyana en Suriname); Nederlandse Goudkust (lag in het huidige Ghana); Nederlandse Maagdeneilanden (de huidige Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden);
Welk land heeft de meeste koloniën?
Van Nieuw-Zeeland tot Cyprus: de Britten waren verreweg de grootste kolonisator van Europa. Nederland staat op de vijfde plaats met 29 koloniën.
Welke kolonien zijn er?
Nederland
- Ceylon (aan het Verenigd Koninkrijk)
- India (aan het Verenigd Koninkrijk)
- Malaka (aan het Verenigd Koninkrijk)
- Formosa (aan China)
- Mozambique (aan Portugal)
- Réunion (aan Frankrijk)
- Mauritius (aan het Verenigd Koninkrijk)
- Tobago (aan het Verenigd Koninkrijk)
Wat houdt dekolonisatie in?
Dekolonisatie is het proces waarbij kolonies zelfstandig worden van een moederland. De term wordt vooral gebruikt voor het proces waarbij niet-Europese koloniën van Europese koloniale mogendheden onafhankelijk werden.