Welke leeftijden uitstrijkje?

Welke leeftijden uitstrijkje?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Eerst wordt uw uitstrijkje alleen getest op het HPV. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.

Is een uitstrijkje verplicht?

Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is gratis en niet verplicht. Vrouwen die het vervelend vinden om naar de huisarts te gaan voor een uitstrijkje, kunnen een zelfafnametest doen. Hiermee wordt getest op HPV, maar niet op afwijkende cellen.

Wat zijn de kosten van een uitstrijkje?

Cervixcytologie (indicatie) De kosten voor een cervix cytologisch onderzoek (baarmoederhals uitstrijk) op indicatie zijn € 66,03. Dat geldt ook voor een herhalingsuitstrijk. Afhankelijk van de cytologische bevindingen of de vraagstelling door de huisarts, kan daarnaast een aanvullend HPV onderzoek worden uitgevoerd.

Waarom uitstrijkje om de 10 jaar?

De kans dat er binnen 10 jaar baarmoederhalskanker ontstaat is heel klein. Zo klein dat een uitstrijkje over 10 jaar voldoende bescherming geeft. Is er wel HPV gevonden maar zijn er geen afwijkende cellen, dan wordt de vrouw vijf jaar later opnieuw uitgenodigd.

Waarom uitstrijkje vanaf 30 jaar?

Uitstrijkje bij jonge vrouwen Nederlandse vrouwen worden pas vanaf hun 30ste gescreend omdat de meeste HPV-infecties voor die leeftijd door het lichaam zelf worden opgeruimd. Een positieve HPV-test binnen deze leeftijdsgroep hoeft niks te betekenen en zou vaak alleen maar voor onrust zorgen.

Hoe vaak moet je een uitstrijkje laten maken?

Waarom elke 5 jaar een uitstrijkje? Omdat het zo’n 15 jaar duurt voordat baarmoederhalskanker ontstaat, leent deze ziekte zich bij uitstek voor bevolkingsonderzoek. Het is bewezen dat elke 5 jaar deelnemen meestal genoeg is om tumoren op tijd te ontdekken. Baarmoederhalskanker ontstaat vaak heel langzaam.