Wat zijn de drie belangrijkste instellingen in de Europese Unie?

Wat zijn de drie belangrijkste instellingen in de Europese Unie?

Er zijn vier politieke instellingen. Drie ervan vormen de wetgevende en de uitvoerende macht van de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie vertegenwoordigt de regeringen van de lidstaten, het Europees Parlement de Europese burgers en de Europese Commissie moet het Europees belang behartigen.

Welke instellingen zijn betrokken bij het maken van wetgeving door de EU?

Raad van de Europese Unie/Raad van Ministers In deze instelling van de Europese Unie (kortweg ‘de Raad van Ministers’ of nog korter ‘de Raad’ genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.

Waarom is Nederland lid van de EU?

Nederland is lid van de EU en werkt bij de aanpak van die zaken samen met de 27 andere lidstaten. In de loop van de tijd heeft de EU op steeds meer gebieden meer zeggenschap gekregen, wat betekent dat de deelnemende landen op die gebieden eigen bevoegdheden hebben overgedragen aan de EU.

Wat doen de EU en andere landen in de wereld?

De regels over handel tussen de EU en andere landen in de wereld worden door de EU vastgesteld. De EU investeert geld in de verbetering van de infrastructuur (wegen, spoorlijnen, netwerken voor energie en communicatie). Landen en bedrijven moeten zich aan tal van regels houden om het milieu te beschermen. De EU doet aan beheer van het landschap.

Wat is de voorganger van de EU?

De voorganger van de EU, de Europese Economische Gemeenschap, werd in 1957 opgericht door zes landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland.

Welke voordelen hebben burgers van de EU?

Voordelen vloeien ook voort uit het gemak voor burgers van de EU. Zo is er een gezamenlijke interne markt ontstaan en hebben we de euro ingevoerd. Hierdoor hoeven burgers geen geld meer te wisselen als zij op vakantie gaan of invoerheffingen te betalen voor goederen die worden meegebracht uit een ander EU-land.