Inhoudsopgave
Waar kun je burlende herten zien?
Burlende edelherten spotten Staatsbosbeheer houdt in september en oktober speciale burlexcursies in onder andere het Ugchelse Bos, Hoog Buurloo, Radio Kootwijk, Vierhouten en de Oostvaardersplassen. Hier vind je de excursiedata. Natuurmonumenten geeft bronstexcursies in Nationaal Park Veluwezoom.
Hoe laat burlen de herten?
De kans dat je een hert ziet en hoort is in deze tijd van het jaar groot. Maar let op: in de periode van de hertenbronst, tussen 15 september en 15 oktober, zijn de routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16.00 ’s middags en 10.00 uur ’s ochtends.
Waar bronst kijken?
Het is weer bronsttijd!
Waar edelherten Hoge Veluwe?
Locatie. Het Edelhert is het best te spotten vanaf de wildobservatieplaats Wildbaanweg. Ieder jaar in september trekken vele natuurliefhebbers naar het Park in de hoop iets mee te krijgen van de rituelen die horen bij de bronsttijd. De beste plekken daarvoor zijn de wildobservatieplaatsen.
Welk tijdstip burlen?
De beste tijd om dit te beleven is in de vroege ochtend of in de namiddag. Meestal is het in de ochtend iets rustiger met mensen en heb je kans om de adem tijdens het burlen te zien in de vroege ochtendkou.
Hoe laat kun je herten spotten?
De meeste kans om wild te zien, heb je in de vroege ochtend en late avond. Dan gaat het wild op zoek naar voedsel en grazen de dieren op open plekken (vaak aan de bosrand). Overdag houden de dieren zich juist verscholen om in de avond weer tevoorschijn te komen, op zoek naar hun avondmaal.
Hoe lang duurt de bronstijd?
De tijd van het jaar, waarin de herten bereidt zijn te paren is de bronsttijd en loopt globaal van 15 september tot begin oktober. Een hinde is bronstig gedurende een dag en de herten zijn enkele weken in staat van opwinding. Wordt ze in die dag niet bevrucht, dan ovuleert ze na ongeveer 18 dagen opnieuw.