Hoeveel vervuilender is een vliegtuig dan een auto?

Hoeveel vervuilender is een vliegtuig dan een auto?

Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Verder draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto.

Hoe vervuilend is kerosine?

“Een vliegreis belast het milieu maar liefst zeven tot elf keer zo veel als dezelfde reis per trein”, legt Anne Kluivers van Milieu Centraal uit. En vooral op kortere afstanden is het vliegtuig vergeleken met de trein of de auto relatief vervuilend.

Hoe schadelijk is kerosine?

Schade door fijnstof Vliegtuigen vliegen op kerosine, een fossiele brandstof. Bij de verbranding van kerosine komen er naast broeikasgassen ook fijnstof en ultrafijnstof vrij. Fijnstof zijn roetdeeltjes die we binnenkrijgen als we lucht inademen. Ze veroorzaken schade aan de longen en astmatische klachten.

Hoe vervuilend zijn veerboten?

Veerboten varen meestal kortere afstanden en varen relatief traag, waardoor de CO2-uitstoot per passagier laag is. Ook zeilen is uitermate duurzaam. Je kan er zelfs de wereld mee rond, als je er de tijd voor neemt. Als laatste optie kan je mee als passagier op een vrachtschip.

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het vliegen?

Tijdens een vlucht van 3 uur kan je wel 1,5 liter vocht verliezen. Hoe dat kan? Lucht op grote hoogte bevat minder water en zuurstof, vandaar de lage luchtvochtigheid in de cabine. Daardoor voelen je huid en ogen vaak droog aan na een lange vlucht.

Hoe vervuilend is de luchtvaart?

De luchtvaart stoot veel meer broeikasgassen uit dan het wegverkeer. Vliegen is dan ook verreweg de meest klimaatintensieve manier van transport. De klimaatimpact van de luchtvaart bedraagt 7 procent van de totale Nederlandse klimaatimpact, en dit neemt snel toe door de groei van het aantal vluchten.