Inhoudsopgave
- 1 Welk deel van Nederland was met ijs bedekt in het Saalien?
- 2 Wat zorgt voor het constant bewegen van het Arctische ijs?
- 3 Wat gebeurt er als alle ijs smelt?
- 4 Hoe zag Nederland eruit in de laatste ijstijd?
- 5 Waar komt het meeste landijs voor?
- 6 Wat is het ijs albedo effect?
- 7 Hoeveel stijgt de zeespiegel als alle ijs smelt?
Welk deel van Nederland was met ijs bedekt in het Saalien?
Een groot deel van het reliëf in Nederland, zoals de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Hondsrug in Drenthe, bestaat uit stuwwallen die gevormd zijn tijdens het Saalien, de laatste keer dat de ijskap tot in Nederland kwam, rond 200.000 jaar geleden.
Wat zorgt voor het constant bewegen van het Arctische ijs?
De winden en oceaanstromingen zijn van invloed op het transport van ijs uit het Arctische gebied, voornamelijk via de ‘Fram Strait’, de Fram zeestraat, het noordelijk deel van de Groenlandzee.
Wat is het albedo van zee-ijs?
Het overwegend met sneeuw bedekte zee-ijs kenmerkt zich door een zeer hoog weerkaatsingsvermogen (albedo) van het zonlicht. Waar door de ijsvrije oceaan een groot deel van de kortegolfstraling wordt geabsorbeerd, reflecteert het zee-ijs deze straling juist.
Wat gebeurt er als alle ijs smelt?
De zwaarst getroffen gebieden zouden Noord-Amerika en Europa zijn, waar hele stukken van de continenten zouden verdwijnen. Als al het ijs op aarde smolt, zouden de gevolgen niet te overzien zijn. De zwaarst getroffen gebieden zouden Noord-Amerika en Europa zijn, waar hele stukken van de continenten zouden verdwijnen.
Hoe zag Nederland eruit in de laatste ijstijd?
Hoe zag Nederland eruit? Tijdens het maximum lag er boven het noorden van Nederland dus een laag ijs. In de rest van het land, en ook in Noord-Nederland voor en na het maximum, was sprake van een toendraklimaat. Er groeiden geen bomen en grote struiken, maar alleen kleine struikjes, grassen en mossen.
Wat gebeurt er als de Noordelijke Ijszee smelt?
Als al het landijs smelt dan zal dit leiden tot een wereldwijde zeespiegelstijging van meer dan 60 meter. Onder invloed van de zwaartekracht bewegen gletsjers langzaam naar beneden, waardoor ze in een warmer gedeelte van de atmosfeer terecht komen, waar de gletsjer steeds harder smelt.
Waar komt het meeste landijs voor?
Fluvioglaciaal = Fluvioglaciale afzettingen ontstaan als landijs of een gletsjer smelt en dit smeltwater allerlei erosiemateriaal meevoert. IJskap = Aaneengesloten ijsmassa op het land.
Wat is het ijs albedo effect?
IJs-Albedo Effect Het witte oppervlak is het ijs/sneeuw op de Noordpool. Hoe groter dit oppervlak hoe meer zonnestralen er worden teruggekaatst waardoor het kouder blijft. Bij vermindering van het witte oppervlak weerkaatst er minder (de oceaan absorbeert meer straling) en dus wordt het een extra stukje warmer.
Is poolijs zout?
Vooral op het centrale deel van de polen maar ook op Groenland is de ijslaag zelfs ruim 3 km dik. Behalve dit poolijs dat deels zout en zoet is, kennen we ook het ijs dat eromheen in de oceanen voorkomt, het zeeijs of pakijs.
Hoeveel stijgt de zeespiegel als alle ijs smelt?
Verschillen in zeespiegelniveau kunnen oplopen tot wel 100 meter. Als al het ijs op Groenland smelt, leidt dat tot een mondiaal gemiddelde zeespie- gelstijging van zeven meter. In Nederland zal die stijging echter maar twee meter bedragen.