Inhoudsopgave
Wat is Breekzand?
Breekzand (of brekerzand) is eigenlijk zeer fijn split wat speciaal is gebroken in een maat 0-2mm. De hoekige korrel die ontstaat door het breken zorgt voor een goede haakweerstand. Door deze structuur haken de korrels in elkaar en gaat het goed vastzitten waardoor er een stabiele vulling tusssen de voegen ontstaat.
Waar is brekerzand voor?
Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind). De goede verhouding tussen de fijne en grovere korrels) zorgt voor een optimaal drainerend vermogen. Brekerzand heeft een hoge haakweerstand en zorgt dat de bestrating goed blijft liggen nadat het ingeveegd is.
Wat voor zand onder bestrating?
Ophoogzand is ideaal om te gebruiken voor onder uw bestrating, het ophogen van uw tuin of het aanvullen van kuilen. Het is ongezeefd zand en staat ook wel bekend als vulzand.
Is Breekzand waterdoorlatend?
Door de grove structuur is breekzand goed waterdoorlatend. Het wordt dan ook vaak als alternatief gebruikt voor stabilisé. Het verschil tussen breekzand en stabilisé als onderlaag voor een oprit of terras is de verwerkingstijd. Met breekzand kan u namelijk werken wanneer u wil.
Is brekerzand scherp zand?
Brekerzand heeft een hoekige eigenschap waardoor het goed vast gaat zitten tussen de voegen van uw straatwerk. Ook wel scherpzand genoemd.
Hoeveel zand moet er onder bestrating?
10 tot 30 centimeter. In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Waarom zand onder bestrating?
De korrelgrootte van zilverzand is een stuk kleiner en heeft dus een kleinere dichtheid. Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen.