Inhoudsopgave
Welke strafrechter is absoluut bevoegd?
Overtredingen worden in principe behandeld door de kantonrechter, misdrijven door de politierechter of de meervoudige strafkamer.
Hoe gaat dwangverpleging?
Bij tbs met dwangverpleging wordt de dader verplicht verpleegd in een gesloten tbs-kliniek. Daarnaast krijgt de tbs’er een (niet-verplichte) behandeling die gericht is op terugkeer in de maatschappij. De tbs is voor 2 jaar. Na 2 jaar kan de rechter de tbs verlengen, met steeds 1 of 2 jaar.
Wat is gekwalificeerde doodslag?
Een bijzondere vorm van doodslag is gekwalificeerde doodslag. Dan doodt iemand een ander, om zo een strafbaar feit te verbergen. Bijvoorbeeld als een inbreker wordt betrapt door de bewoner. En hij direct daarna die bewoner doodt om zo te verbergen dat hij heeft ingebroken.
Welke rechter is absoluut bevoegd bij mishandeling?
Rechtbank meervoudige kamer Zware zaken worden behandeld door de meervoudige strafkamer van de rechtbank. Bij zware zaken kunt u denken aan: moord, doodslag, (zware) mishandeling), zedenzaken, drugsdelicten, fraude of verkeersmisdrijven. De meervoudige kamer houdt in dat er drie rechters over de zaak oordelen.
Welke rechters zijn bevoegd?
De hoofdregel (in dagvaardingsprocedures) is dat de rechter bevoegd is in wiens rechtsgebied de gedaagde zijn woonplaats of zijn werkelijk verblijf heeft (art. 99 Rv). In bepaalde soorten zaken is de rechter in een ander rechtsgebied (mede) bevoegd (zie art. 100-107 Rv).
Wat houdt tbs met dwangverpleging in?
Wanneer tbs met dwangverpleging? Als de verdachte tijdens het misdrijf leed aan een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis, en als het gevaar op herhaling ernstig is, kan hij in een gesloten tbs-kliniek worden geplaatst.
Wat is het verschil tussen tbs met dwangverpleging en tbs met voorwaarden?
Wanneer tbs met voorwaarden? Als het gevaar van herhaling niet zo ernstig is en geen dwangverpleging nodig is, kan de rechter tbs met voorwaarden opleggen. De tbs’er gaat dan niet gedwongen naar een tbs-kliniek.
Wat wordt verstaan onder gekwalificeerde diefstal?
Vermogensmisdrijf, omschreven in artikel 311 Wetboek van Strafrecht. Het onder verzwarende omstandigheden, bijvoorbeeld woninginbraak of autodiefstal, wegnemen van een goed waarvan men weet dat het van een ander is, met de bedoeling om het te houden.