Wat deden de Collaterale Raden?

Wat deden de Collaterale Raden?

samenvattende benaming voor de →Raad van State, de →Geheime Raad en de →Raad van Financiën, die door keizer Karel V op 1.10.1531 voor de Nederlanden werden ingesteld. Zij moesten de vorst of de landvoogd(es) adviseren en terzijde staan.

Wat zijn de drie Collaterale Raden?

In de Nederlanden creëerde Karel V drie regeringsraden die de Nederlandse landvoogd van advies moesten voorzien: de Raad van State, de Geheime Raad en de Raad van Financiën. Tezamen werden deze de Collaterale Raden genoemd. De Raad van State was de belangrijkste regeringsraad.

Wat deed de Geheime Raad?

De Geheime Raad was een adviescollege van de landsheer en was belast met het juridisch toezicht en met wetgevende en administratieve taken in de Nederlanden. De raad werd opgericht door keizer Karel V. Hij wilde het bestuur van de Habsburgse Nederlanden centraliseren.

Waarom riep Karel V de Pragmatieke sanctie uit?

Om te zorgen dat de Nederlanden ook intern een eenheid zouden blijven vaardigde Karel V op 4 november 1549 de Pragmatieke Sanctie uit. Hiermee werd het erfopvolgingsrecht van al zijn afzonderlijke Nederlandse landsheerlijkheden geüniformeerd, zodat ze voortaan allemaal aan dezelfde troonopvolger zouden vererven.

Waarom wilde Karel V centraliseren?

Karel wil steeds meer via raden regelen ipv per gewest afzonderlijk. Centralisatie. Vanwege de uitgestrektheid van het rijk is Karel vaak niet in de Nederlanden, dus is er een vervanger/landvoogd, altijd familie.

Wat hield de Vrede van Augsburg in?

De vrede van Augsburg ging uit van het principe cuius regio, eius religio (van wie het land is, is ook de godsdienst). Dit hield in dat iedere rijksvorst zelf besliste welke godsdienst in zijn gebied opgelegd werd en daarom ook de kerkgoederen mocht beheren.

Waarom deed Karel V afstand van de troon?

Als Karel de Vijfde 55 is wil hij niet langer regeren. Hij is ziek en uitgeput van het vele reizen. Zijn broer Ferdinand heeft stiekem vrede gesloten met protestantse vorsten.

Wat gebeurde in het jaar 1555?

In 1555 werd een vredesovereenkomst gesloten die na veertig jaar een eind maakte aan een periode van religieuze twisten tussen protestanten en katholieken. In deze vrede van Augsburg ging men uit van het principe cuius regio, eius religio (wiens gebied, diens godsdienst).