Inhoudsopgave
Waarom discussieren in de klas?
Het programma van Discussiëren kun je leren (DKJL) stimuleert niet alleen de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden en de mondelinge taalvaardigheid van leerlingen. Het vergroot ook de maatschappelijke betrokkenheid door op een goede manier ingewikkelde maatschappelijke problemen te bespreken.
Wat is een Lagerhuis stelling?
Het Lagerhuisdebat is misschien wel de allerbekendste debatvorm. Zet twee rijen van stoelen tegenover elkaar. De ene kant is vóór de stelling; de andere kant tegen. Wie het woord wil, staat op.
Waarom is discussiëren belangrijk?
Wie slim wil worden, luistert.” Discussiëren is een sociale tool en kun je inzetten bij zeer uiteenlopende onderwerpen. Denk aan moeilijke levensvragen, wetenschap of emoties, bijvoorbeeld. Daarnaast helpt het leerlingen om informatie te analyseren, evalueren, bekritiseren en om nieuwe informatie te produceren.
Waarom is discussiëren?
Als je discussieert, verschil je van mening met een ander en wil je die persoon overtuigen van de juistheid van jouw standpunt. Beide partijen gebruiken argumenten om hun standpunt te verdedigen. Een belangrijk verschil met een betoog is dat je direct op elkaars argumenten moet reageren.
Wat is een goed debat?
Een debater moet zich tot het uiterste inspannen om de argumenten van de tegenpartij op juistheid en geloofwaardigheid te testen. In een debat klopt iets pas als het tegen het meest kritische licht staande blijft. De grondhouding is derhalve: wat gezegd wordt, klopt niet, tenzij het volstrekt onweerlegbaar is.
Hoe debatteren in de klas?
De debatleider vraagt allereerst de juryleden wie voor de stelling is en wie tegen de stelling is. Dan weten de teams wie zij moeten overtuigen! Vervolgens krijgt de aanvoerder van elk team 1 minuut de tijd om aan de klas te vertellen wat de belangrijkste argumenten voor of tegen de stelling zijn.
Wat is het verschil tussen debatteren en discussiëren?
‘uiteenzetten-overtuigen’. Een debat is gericht op het uiteenzetten van standpunten, terwijl het bij een discussie nadrukkelijk gaat om het overtuigen van de tegenstander of gesprekspartner.