Inhoudsopgave
Welke waterbuis?
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Koper is er in 2 uitvoeringen; harde en zachte buis. De harde koperen buis koopt u in lengtes en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
Welke waterleiding heb ik?
Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt.
Welke koppeling waterleiding?
Koppelingen waterleidingen Buizen worden verbonden door ze te verlijmen met PVC lijm, door te solderen (om koperen toevoerbuizen te verbinden), door gebruik te maken van knelkoppelingen (om koperen buizen te verbinden als je niet wenst te solderen), door gebruik te maken van klemverbindingen of Push-fit koppelingen.
Hoe kan ik zien of ik loden leidingen herkennen?
HOE HERKEN IK LODEN LEIDINGEN?
- Een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen.
- Lood is niet magnetisch.
- Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan ‘kruispunten’ zijn de buizen wel dikker.
Hoe weet ik of mijn woning loden leidingen heeft?
Een loden waterleiding herkent u makkelijk op 2 manieren:
- Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Maar als u er met schuurpapier overheen gaat, zal de leiding zilver worden.
- Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld met een lepel.
Welke maat Knelkoppeling waterleiding?
Hoofdleiding = diameter 22 mm Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm Douche-, bad- en keukenkraan = diameter 15 mm Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 10 of 12 mm Kies bij de hoofdaanvoer naar de CV-ketel of boiler op zolder voor 22×1.