Waarom tabletten met vertraagde afgifte heel doorslikken?

Waarom tabletten met vertraagde afgifte heel doorslikken?

Tabletten met vertraagde afgifte: heel doorslikken met een half glas water. Deze tabletten niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze minder bijwerkingen geven en langer werken.

Wat geldt voor tabletten met vertraagde afgifte?

De term wordt gebruikt voor een medicijn waarbij de werkzame stoffen niet in één keer vrijkomen, maar juist wat langzamer in het lichaam worden afgegeven. In plaats van ‘retard’ kan er bijvoorbeeld ook ‘MGA’ (Met gereguleerde afgifte), ‘MVA’ (Met vertraagde afgifte) of ‘slow release’ op het medicijndoosje staan.

Hoe werken tabletten met gereguleerde afgifte?

Preparaten met een gereguleerde afgifte zijn medicijnen die gedurende de hele dag geneesmiddel afgeven (vertraagde afgifte). Door deze geneesmiddelen te verpulveren, vernietig je het mechanisme dat verantwoordelijk is voor de gereguleerde werking.

Wat is het kenmerk van een tablet met vertraagde afgifte slow release tabletten?

Retard-tabletten zijn tabletten met vertraagde werking. Na het innemen komt het werkzame bestanddeel langzaam vrij uit de tablet, waardoor het een lange en goed gedoseerde werking heeft. Retardtabletten mag je niet doorbijten.

Wat betekent ZOC achter een medicijn?

Een veelgebruikte term in dit verband is de toevoeging ZOC (‘zero order control’). Dat wijst erop dat het middel onder alle omstandigheden de werkzame stof in gelijke hoeveelheden vrijgeeft.” Bij veel geneesmiddelen zijn er tal van oncontroleerbare factoren die de werking beïnvloeden.

Waarom mag je een tablet met gereguleerde afgifte niet kauwen?

Dit betekent dan ook dat je een dergelijke tablet nooit moet verpulveren, breken of fijn moet kauwen om hem beter in te kunnen nemen. Doe je dit wel dan komt alle werkzame stof in een keer vrij – dit wordt dose dumping genoemd – en krijgt het lichaam een overdosis medicijn te verwerken.

Hoe maal je medicijnen?

Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. De afspraken over het malen van medicijnen schrijft de arts op het recept en de apotheker legt dit vast op de toedienlijst. Maal dus nooit een tablet zonder schriftelijke opdracht van de arts.

Kan je de pil doorbijten?

Onderzoekers waarschuwen voor het breken en in stukjes doorslikken van pillen. Bij bepaalde types kan dat de samenstelling en de werkzaamheid van de pil ernstig aantasten. Dat verklaart dokter Simon Gaisford van University College London aan Daily Mail.