Welke instantie verzorgt alternatieve straffen bij jeugdcriminelen?
Jeugdreclassering begeleid jongeren tijdens straf De jeugdreclassering houdt toezicht op jongeren en jongvolwassenen in het jeugdstrafrecht. En begeleidt hen ook.
Hoe is het jeugdstrafrecht ontstaan?
Het Nederlandse Wetboek van Strafrecht kent sinds 1905 een apart jeugdstrafrecht met bijzondere sanctiebepalingen voor jeugdigen, maar de eerste aparte strafrechtelijke regels voor jeugdigen in het Nederlands strafrecht waren te vinden in het Crimineel Wetboek voor het Koningrijk Holland (1809) en de Code pénal (1811).
Waarom adolescentenstrafrecht?
Door het adolescentenstrafrecht wordt de grens tussen het jeugdstrafrecht en het gewone strafrecht flexibeler, hierdoor kunnen rechters de meest passende maatregel voor de jongere opleggen.
Wat gebeurt er met jeugdcriminelen?
Uit de jaarcijfers van de politie blijkt dat het aandeel van jongeren dat criminaliteit pleegt, is gestegen. Vooral bij online fraude neemt het aandeel jongeren onder de 18 jaar toe. Korpschef Erik Akerboom uitte onlangs zijn zorgen en riep op tot nog betere samenwerking.
Welke jeugdstraffen zijn er?
Taakstraffen zijn de meest voorkomende straffen bij minderjarigen. Een taakstraf kennen we in twee vormen, een werkstraf en een leerstraf. Een werkstraf mag maximaal 200 uren zijn en wanneer een combinatie van een werkstraf en een leerstraf wordt opgelegd mag het totaal maximaal 240 uren zijn. Werkstraf.
Waarom is er een jeugdgevangenis?
De jeugdgevangenissen zijn bedoeld voor verschillende soorten kinderen. Voor de kinderen die iets ernstigs hebben gedaan, voor de kinderen die niet helemaal geestelijk in orde zijn en voor de kinderen die thuis verwaarloosd zijn. In zo’n jeugdgevangenis is de bedoeling dat je heropvoeding krijgt.
Hoe oud moet je zijn voor jeugdgevangenis?
De meeste jeugdigen die in een JJI verblijven zijn tussen de 14 en 21 jaar en de gemiddelde leeftijd bij plaatsing is 17 jaar. Op basis van het adolescentenstrafrecht kan de rechter jeugdigen tot 23 jaar een straf of maatregel opleggen volgens het jeugdstrafrecht.
Wat is het doel van het jeugdstrafrecht?
De Rechter kan het jeugdstrafrecht eventueel ook toepassen op jongeren tot 23 jaar. Dat heet dan Adolescentenstrafrecht (ASR). Het doel van het Jeugdstrafrecht is ervoor te zorgen dat de jongere zijn of haar leven weer goed kan voorzetten. Straffen is dus niet het hoofddoel.
Wat is het belangrijkste doel van jeugdstrafrecht?
Toepassing van het jeugdstrafrecht heeft vooral tot doel meer recht te doen aan de ontwikkelingsleeftijd. Het gaat daarbij onder andere om het afremmen van impulsen, het overzien van en rekening houden met lange termijn consequenties, het reguleren van de emoties en de ontwikkeling van empathisch vermogen.