Is wederkerigheid een waarde?

Is wederkerigheid een waarde?

Wederkerigheid is het cement van een samenleving. Het principe – aan het begin van de twintigste eeuw door cultureel antropologen ontdekt – gaat verder dan gedeelde waarden en gemeenschappelijke belangen. De basisgedachte is dat samenleven vooral ook een deal is: het gaat om geven, ontvangen, teruggeven en zo verder.

Wat is de wet van wederkerigheid?

Wederkerigheid De wet van wederkerigheid oftewel: wanneer jij een persoon iets geeft, zal deze persoon proberen iets terug te geven.

Wat is wederkerigheid in een relatie?

Het begrip wederkerigheid (in het Engels: “reciprocity” of “reciprocal behaviour”) beschrijft een proces in een relatie waarin er een soort van verplichting ontstaat om een gift te beantwoorden met een tegengift. Er ontstaat een vorm van verplichting tot een toekomstige tegenprestatie.

Waarom is wederkerigheid belangrijk?

In relaties tussen kwetsbare mensen onderling heeft het principe van wederkerig heid de positieve uitwerking dat mensen uit een ontvangende, afhankelijke positie komen en een nieuwe, gevende rol leren aannemen.

Wat is een ander woord voor wederkerigheid?

onder elkaar, over en weer, wederkerig, wederzijds. wederzijds (bw) : mutueel, onderling, wederkerig.

Wat is wederkerige communicatie?

Als twee mensen samen communiceren, zullen zij beiden constant zenden en ontvangen en op die manier informatie uitwisselen. Als wij de situatie in een model beschrijven, dan zijn er twee mensen (actoren) die wederzijds informatie uitwisselen. We noemen dat tweezijdige wederkerige communicatie.

Wat betekent het woord wederkerig?

bn. en bw., (recht) wederkerige overeenkomst, overeenkomst die voor beide partijen verbintenissen schept; van weerskanten uitgaande, resp. komende, onderling, wederzijds: elkaar wederkerig beminnen; (taalkunde) voornaamwoord, het vn. elkander, elkaar.

Wat is een wederkerig gesprek?

‘Wederkerig gedrag is “de deelname aan een dynamisch proces van wederzijdse, gelijkwaardige of complementaire interacties tussen mensen, waarbij het iets samen delen met de ander centraal staat”. Wederkerigheid tussen mensen kan bijvoorbeeld tijdens een gesprek of bij het samen spelen of werken worden waargenomen.

Wat is wederkerigheid in contact?

Wederkerigheid is het ‘over en weer’ gaan in het sociale contact. Bijvoorbeeld het wachten op je beurt, het delen tijdens het samenspelen en meegaan in het spel van een ander of het hebben van een gesprek.