Wat is een hypothermie?
Hypothermie wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur van 35 °C of lager.
Hoe komt het dat mensen tijdens een operatie onderkoeld kunnen raken?
Bij (te) lage lichaamstemperatuur extra gevoelig voor narcosemiddel. Verdovingsmiddelen hebben als bijwerking dat zij de bloedvaten verwijden. Het gevolg hiervan is dat de warmte uit het bloed sneller aan de omgeving wordt afgegeven dan normaal. De lichaamstemperatuur zal daardoor dalen.
Hoe werkt een luchtgordijn?
Een verwarmd luchtgordijn scheidt warme lucht uit, waardoor koude lucht een warme temperatuur krijgt en daarom niet als tocht wordt ervaren. De warme binnenlucht blijft in de ruimte, terwijl de koude lucht wordt verwarmd. Naast een verwarmd luchtgordijn zijn er ook ambiente luchtgordijnen verkrijgbaar.
Wat gebeurt er bij hypothermie?
De spraak kan verward raken, het lijkt alsof iemand dronken is. De spieren kunnen verstijven, je hebt geen kracht meer in armen en benen. Het wordt dan lastig om bijvoorbeeld een reddingmiddel te pakken of een lichtkogel af te schieten. Ook zwemmen wordt na verloop van tijd onmogelijk.
Wat is de oorzaak van Ondertemperatuur?
Naast een hersenbeschadiging zijn er andere risicofactoren bekend voor het krijgen van hypothermie. Dat zijn omgevingsfactoren (kou), een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie), immobiliteit, huidziekten, infecties, psychofarmaca, ondervoeding, uitdroging en ernstige lever- en nierfunctiestoornissen.
Wat gebeurt er als je onderkoelt bent?
Waarom een luchtgordijn?
Een luchtgordijn zorgt er niet alleen voor dat de kou in de winter buiten blijft, maar zorgt er ook voor dat gekoelde lucht in de zomer binnen blijft. Verder houdt een luchtgordijn stof, uitlaatgassen, insecten en vuil buiten.
Wat voel je als je onderkoelt bent?
De huid wordt koud, bleek en droog en de onderkoelde persoon raakt vermoeid. Verder herken je een lichte onderkoeling aan beginnende blauwe vingers, tenen, oren en/of lippen en een zeer snelle en onregelmatige ademhaling.
Wat te doen bij Ondertemp?
Bij een lichaamstemperatuur onder de 34°C is het basale metabolisme vertraagd, de persoon wordt suf en slaperig, de ademhaling wordt langzamer, de hartslag daalt en de hartspier toont een verhoogde prikkelbaarheid. Bij nog lagere lichaamstemperaturen is er kans op atrium- en ventrikelfibrilleren (hartritmestoornissen).