Inhoudsopgave
Wat valt onder overtreding?
Verschil overtreding en misdrijf Overtredingen zijn licht strafbare feiten, zoals vandalisme en openbare dronkenschap. Misdrijven zijn zwaardere strafbare feiten, zoals moord, diefstal en verkrachting.
Welke overtredingen komen vaak voor?
In Nederland komen bepaalde strafbare feiten vaker voor dan andere strafbare feiten, ongeacht of het gaat om een overtreding of een misdrijf. In Nederland hebben we het meest te maken met openlijke geweldpleging, mishandeling, verkrachting, meineed en diefstal.
Wat krijg je bij een overtreding?
Bij een lage straf voor een overtreding krijgt u geen strafblad. Het gaat dan om een geldboete van de rechter of het OM van minder dan € 130. Tot en met 2020 was dit minder dan € 100.
Wat zijn overtredingen politie?
Een overtreding is in het strafrecht een relatief licht strafbaar feit. Iemand die een overtreding begaat, kan hiervoor bestraft worden. In het Nederlands strafrecht staat een overtreding in tegenstelling tot een misdrijf, wat een zwaarder strafbaar feit is.
Waar staan strafbare feiten?
Zij staan bijvoorbeeld in het Wetboek van Strafrecht. Ook in andere wetten en lagere regelgeving kunnen strafbaarstellingen staan, bijvoorbeeld de Veewet, de Wegenverkeerswet, de Opiumwet, de Wet op de economische delicten en de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente.
Welke overtredingen komen op je strafblad?
Denk daarbij bijvoorbeeld aan baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs, gevaar op de weg veroorzaken en vele andere overtredingen komen altijd op het strafblad.
Wat is een vrijheidsstraf?
De rechter kan je een vrijheidsstraf opleggen. Dit betekent dat je de straf moet uitzitten in een gevangenis of in een huis van bewaring. Het huis van bewaring is een cellencomplex waar mensen geen gevangenisstraf, maar (voorlopige) hechtenis ondergaan.
Wat houd een strafbeschikking in?
Het Openbaar Ministerie (OM) mag voor een aantal veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen. De rechter doet dan geen uitspraak. De straf die het OM oplegt heet een strafbeschikking.