Inhoudsopgave
Welke processen doen zich voor tijdens de Lichtreacties van de fotosynthese?
Bij de lichtreacties wordt lichtenergie omgezet in chemische energie. Hierbij wordt via fotolyse water gesplitst in H+-ionen, elektronen en zuurstof. De H+-ionen en elektronen worden gebruikt om uiteindelijk de energiedragende stoffen ATP en NADPH te maken.
Welke stoffen gaan via het vatenstelsel van de wortels naar de andere delen van de plant?
Het stoffentransport in een plant gebeurt via het vaatstelsel van de plant. Houtvaten (xyleem) vervoeren water en mineralen naar de bladeren, bastvaten (floëem) transporteren glucose naar de wortels. Een ezelsbruggetje om dit te onthouden is dat de bastvaten naar beneden gaan, terwijl de houtvaten omhoog gaan.
Is chlorofyl goed voor je?
Het is een essentieel stofje voor de gezondheid van een plant. Maar, niet alleen voor planten is het een soort superfood; ook voor de mens doet het wonderen! In chlorofyl zitten namelijk heel wat vitaminen: A, C, E en K. Daarnaast is het ook rijk aan mineralen calcium, magnesium, potassium en ijzer.
Hoe chlorofyl gebruiken?
Met behulp van chlorofyl vangen de planten licht op en zetten dit om in chemische energie die wordt gebruikt voor fotosynthese. Chlorofyl zit in groene groenten, zoals spinazie, broccoli, spruiten, boerenkool en andijvie.
Welk proces produceert het meeste ATP?
Bij de dissimilatie van glucose wordt de vrijkomende energie opgeslagen in moleculen ATP. ATP is dus de energie opslag-accu van de cel. Met de dissimilatie van één molecuul glucose kan de cel 36 energie-accuutjes ATP vullen.
Welke rol speelt fotosynthese in de ecologie?
Welke rol speelt fotosynthese in de ecologie? Fotosynthese is cruciaal voor het leven op aarde. Dankzij fotosynthese kunnen planten en sommige bacteriesoorten koolstofdioxide uit de atmosfeer omzetten in de koolstofverbindingen waarvan hun lichaam is gemaakt.
Wat is de functie van de wortels van een plant?
Functies van de wortel: Plant vastzetten in de bodem. Opnemen van water met voedingsstoffen. Opslaan van reservevoedsel (o.a. om te overwinteren)