Wie bepaalt vergoeding medicijnen?
Vergoeding van medicijnen wordt bepaald door de overheid vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Medicijnen die worden vergoed, staan op een landelijke lijst: het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Medicijnen die niet op deze lijst staan worden niet vergoed.
Wat is farmaceutische patiëntenzorg?
In Nederland is het begrip ‘farmaceutische patiëntenzorg (FPZ) in 1993 geïntroduceerd. De huidige definitie is de zorg van de apotheker en het hele apotheekteam voor de individuele patiënt op het gebied van de farmacotherapie gericht op verbetering van de kwaliteit van leven (WINAp 1998).
Wat is de eigen bijdrage voor medicijnen?
Voor veel geneesmiddelen ontvang je een volledige vergoeding, voor anderen betaal je een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is maximaal 250 euro per kalenderjaar. Naast de 250 euro geldt er voor alle medicijnen die door een arts worden voorgeschreven ook een eigen risico.
Wat is een voorschrijver?
Voorschrijvers in de bouw- en infrasector zijn professionele partijen die bijdragen aan het tot stand komen van een bestek (gedetailleerd plan) voor een bouwwerk. Voorschrijvers of bestekschrijvers kunnen zijn: architecten, ontwerpers, ingenieurs, constructeurs, bouwkundige adviesbureaus en bestekdeskundigen.
Wie bepaalt preferentiebeleid?
Preferentiebeleid. Voor iedere groep middelen met dezelfde werkzame stof kiest de verzekeraar 1 fabrikant (meestal degene bij wie hij de laagste prijs heeft bedongen). De apotheker moet dat merk leveren aan de verzekerden. Dit heet ‘labelpreferentie’.
Wat is directe patientenzorg?
Een uur directe zorgverlening is de directe contacttijd in uren tussen zorgaanbieder en patiënt in de thuissituatie/werksituatie, verplaatste directe contacttijd in uren, alsmede de tijd besteed in het kader van indicatiestelling.
Wat is medicatie begeleiding?
Medicatiebegeleiding bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt deze begeleiding na een ziekenhuisopname van minstens 1 nacht. De begeleiding houdt in: Het ziekenhuis wisselt na uw opname informatie over uw andere of nieuwe medicijnen digitaal uit met uw apotheek.
Wat valt er onder de eigen bijdrage?
Voor sommige zorgkosten uit het basispakket moet de verzekerde een eigen bijdrage betalen. Dit kan een vast bedrag zijn, een percentage van de kosten of een bijbetaling. De eigen bijdrage geldt bijvoorbeeld voor kraamzorg en hoortoestellen.
Wat als je eigen bijdrage op is?
U betaalt eerst de eigen bijdrage. Het bedrag dat overblijft valt vervolgens onder het verplicht eigen risico. Het bedrag dat daarna overblijft valt onder het vrijwillig eigen risico (als u dat heeft). Het bedrag dat dan overblijft betaalt de zorgverzekeraar.