Inhoudsopgave
Wat te doen bij ernstige osteoporose?
Osteoporose is niet te genezen. Met voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, medicatie en voldoende zonlicht kun je de klachten wel verminderen. Fysiotherapie kan je helpen om beter te bewegen en de kans op vallen en dus een botbreuk kleiner te maken. Bij een breuk helpt fysiotherapie bij het herstel.
Wat niet doen bij osteoporose?
Stop met roken en drink minder alcohol Het verhoogt de snelheid waarmee u botmassa verliest, waardoor u eerder osteoporose krijgt. Veel alcohol drinken kan het vermogen van het lichaam om normale, gezonde botten te behouden, beïnvloeden. Dit is het moment om te stoppen met roken en minder alcohol te drinken.
Welk geneesmiddel is eerste keus bij rugpijn door osteoporose?
U kunt pijn krijgen door een breuk of als ruggenwervels door osteoporose inzakken. De pijn wordt dan behandeld met pijnstillers. Welke pijnstillers u nodig heeft, hangt af van de hoeveelheid pijn die u heeft. Paracetamol is veilig Tegen de pijn kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol.
Wat eten en drinken bij osteoporose?
Calcium in je voeding Zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt bevatten veel calcium. Om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium binnen te krijgen kun je bijvoorbeeld per dag 40 gram kaas (2 plakken) en 550 gram (2-3 porties) melk(producten) nemen. Groene groenten, noten en peulvruchten bevatten ook calcium.
Is osteoporose dodelijk?
Osteoporose is zelf niet dodelijk, maar de gevolgen ervan (vooral van een gebroken heup) kunnen dat wel zijn. wervels minder sterk en kunnen ze het gewicht van het lichaam niet meer dragen.
Welke geneesmiddelen komen het eerst in aanmerking voor de behandeling van osteoporose?
Met medicijnen uit de groep van de bisfosfonaten is de meeste ervaring opgedaan. Ze helpen om de botsterkte te stabiliseren en worden meestal goed verdragen. Bisfosfonaten helpen aantoonbaar om het fractuurrisico (een volgende breuk) sterk te verlagen.
Is melk goed voor osteoporose?
Osteoporose is een aandoening waarbij de botten brozer worden en het risico op botbreuken vergroot. Het zou meer voorkomen in landen waar graag melk wordt gedronken. En dus wordt al eens geconcludeerd dat melk osteoporose bevordert. Dat is echter te kort door de bocht én, vooral, niet wetenschappelijk bewezen.