Wat is een chronische nierziekte?

Wat is een chronische nierziekte?

Bij chronisch nierfalen werken de nieren lange tijd niet goed. Meestal komt dit door een ziekte zoals nierfilterontsteking, diabetes (suikerziekte) of hoge bloeddruk. Als nierfiltertjes door ziekte beschadigd raken, gaan de gezonde nierfiltertjes harder werken, zodat er in het begin geen problemen zijn.

Wat is chronische nierinsufficiëntie stadium 3?

Stadium 3. Stadium 3 kenmerkt zich door een matig verminderde nierwerking. Het is hier van belang om te weten wat het risico op verdere achteruitgang is. Is dit risico laag, dan kan meestal de huisarts u controleren, bij hoog risico op verdere achteruitgang wordt de controle door de nefroloog gedaan.

Hoe lang kun je leven met slechte nieren?

Voor donornieren van een levende donor is dat gemiddeld 85%. De resterende levensverwachting van een 20-jarige patiënt met nierfalen die preëmptief een niertransplantatie heeft gehad, is vergelijkbaar met die van een gezonde 40-jarige (nog ruim 40 jaar).

Wat is de behandeling bij nierinsufficiëntie?

Bij chronische nierschade bestaat de behandeling uit minder zout eten, medicijnen en een gezonde manier van leven. Als de nieren heel slecht werken, is soms dialyse of niertransplantatie nodig.

Wat te doen bij nierinsufficiëntie?

Er bestaat geen medicatie tegen acuut nierfalen. Het doel van de behandeling is het herstellen van de nierfunctie en het voorkomen en/of behandelen van verwikkelingen. De arts zal de hoeveelheid urine elk uur meten. Zo nodig zal hij een buisje plaatsen in de blaas (blaaskatheter).

Wat gebeurt er als je nierfunctie verminderd is?

In het begin heeft u er geen last van als uw nieren minder goed werken. Na langere tijd kunt u klachten krijgen zoals vermoeidheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, jeuk, krampen, vergeetachtigheid, slapeloosheid, misselijkheid en verminderde eetlust. De nieren regelen ook de hoeveelheid vocht in het lichaam.