Inhoudsopgave
Hoe weet je of je wel of geen eisprong hebt?
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
Wat als je geen eisprong krijgt?
Indien er tijdens een menstruatiecyclus geen eicel vrijkomt en er dus geen ovulatie plaatsvindt, noemt men dit een anovulatoire cyclus. In deze cyclus hoéft er geen bloeding plaats te vinden, maar in de praktijk zie je vaak toch dat vrouwen vaak een menstruatie-achtige bloeding ervaren.
Hoe lang is de baarmoederhals?
De baarmoederhals heeft een gemiddelde lengte van twee tot drie centimeter. De grootte en de vorm van de baarmoederhals kan variëren en veranderen met het ouder worden of door omstandigheden zoals een vaginale geboorte of door hormonale veranderingen. Als vrouwen geen vaginale geboorte hebben, is de opening kleiner en ronder.
Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker ontstaat in het overgangsgebied (transformatiezone) van de baarmoederhals waar 2 soorten cellen, cilindercellen en plaveiselcellen, in elkaar over gaan. Dit overgangsgebied ligt meestal wat meer naar binnen in de baarmoederhals. Bij sommige vrouwen ligt het meer aan de buitenkant van de baarmoederhals.
Hoe was het dik baarmoederslijmvlies ook goed doorbloed?
Vanuit het idee dat een dik baarmoederslijmvlies ook goed doorbloed werd en dus gunstiger was voor de innesteling dacht men: hoe dikker het baarmoederslijmvlies hoe beter, waarbij een ‘minimum’ van 5mm werd aangehouden. Vervolgens is er een tijd geweest dat, op basis van enkele studies, gedacht werd dat té dik baarmoederslijmvlies ook niet goed
Hoe vaak krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?
Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.