Inhoudsopgave
Is Bijvoet onkruid?
Bijvoet (Artemisia vulgaris) Dit onkruid vind je vooral op braakliggende terreinen en op droge, zanderige grond in de zon of in de halfschaduw. Bijvoet stond vroeger bekend als keukenkruid met een geneeskrachtige werking.
Hoe ziet een Bijvoet eruit?
Bijvoet of Alsem, Artemisia vulgaris L., uit de Composietenfamilie is een zwak aromatische plant met bladeren die aan de bovenzijde groen en vrijwel onbehaard en aan de onderzijde witviltig behaard zijn. De bladeren aan de hele stengel zijn allemaal ongeveer hetzelfde.
Waar groeit Bijvoet?
Bijvoet is zeer algemeen onkruid. Het is een pionierplant die groeit op braakliggende gronden, bermen, tussen straatstenen, etc. De bladeren zijn geveerd, aan de bovenkant groen en aan de onderkant witachtig. De onopvallende, talrijke bloempjes zijn gegroepeerd in pluimen bovenaan de plant.
Kan je Bijvoet roken?
Bijvoet kan gerookt worden en heeft hetzelfde effect als marihuana, alleen dan heel licht. Je wordt licht euforisch van het roken van deze plant die overal in Nederland groeit. Langdurig gebruik wordt sterk afgeraden omdat het schade brengt aan het zenuwgestel en roken is eigenlijk altijd ongezond.
Wat doet bijvoet?
Medicinaal: Bijvoet verdrijft insecten, met name motten. Onder het kussen zou Bijvoet beschermen tegen nachtmerries. In China worden van Bijvoet geneeskrachtige staafjes (moxa staafjes) gemaakt en gebruikt in de acupunctuur. De wierrook wordt gebruikt bij rituele reiniging van mensen en ruimte.
Is bijvoet eetbaar?
De bijvoet, artemisia vulgaris is weer zo’n alledaagse veelvoorkomende plant met ongelofelijk veel toepassingen. Je kunt haar gebruiken als wierook, verwerken in eten, drinken en in je schoenen.
Waar komt Bijvoet voor?
Bijvoet heeft een groot areaal over de hele wereld en bevolkt hele steppengebieden. Ze komt in Nederland heel algemeen voor, bijvoorbeeld op braakliggende terreinen en langs wegen in bermen. De plant prefereert een zandhoudende, maar voedselrijke grond.
Waar kan je Bijvoet vinden?
Bijvoet komt in België en Nederland algemeen voor, bijvoorbeeld op braakliggend terrein en langs wegen. De plant prefereert een zandhoudende grond. De stengel is 60–120 cm lang en heeft vaak een roodachtige kleur. De onderste bladeren zijn gesteeld en veerdelig.
Is Bijvoet giftig?
Het effect van bijvoet kan mild euforisch zijn, dromerig, vooral als het gerookt wordt, maar bijvoet is licht giftig, dus niet langdurig gebruiken, want dan brengt het schade toe aan je zenuwstelsel. (Het heeft een hoog Thujon gehalte en dat is licht giftig in grote hoeveelheden).
Hoe Bijvoet drogen?
Het helpt ook om eetlust op te wekken en bij mensen die pijn in hun buik hebben. Als je het kruid wilt gebruiken voor je spijsvertering, pluk je de verse jonge blaadjes voor de plant in bloei komt. Droog de blaadjes, wrijf het fijn en bewaar het poeder in een glazen potje, dat je op een donkere plek in de kast zet.
Wat doet Wormwood?
Effecten. Alsem is een psychische stimulant. Het effect van is alsem licht verdovend en het geeft men een geruststellend gevoel. Wanneer je alsem in combinatie met alcohol of in grote hoeveelheden gebruikt, kunnen er ook hallucinaties optreden.