Hoe spreek je de vrederechter aan?
– Aanspreektitels: “Uedele”, “Edelachtbare” enz. zijn voltooid verleden tijd. Een vredegerecht is géén “baronie” of “klein koninkrijk”, wat bepaalde pers daar ook moge over vertellen. “Aan de vrederechter” of “Geachte vrederechter” volstaat.
Kan ik zelf naar de vrederechter stappen?
Je stapt zelf naar de griffie van het vredegerecht en je vraagt de oproeping van je huurder of verhuurder. Dit kan per brief maar je doet het best mondeling. Er is geen advocaat nodig en je hebt geen kosten op de griffie. Komt er een akkoord uit voort, dan wordt er een document opgesteld.
Welke zaken voor vredegerecht?
De vrederechter is een rechter die dicht bij de burger staat. Hij behandelt alleen burgerlijke zaken, geen strafzaken. Die nabijheid blijkt alleen al uit het feit dat er zeer veel vredegerechten zijn verspreid over gans het land en uit het feit dat de vrederechter in zeer veel gevallen ter plaatse komt.
Hoe schrijf je rechtbank aan?
Rechtbank is een soortnaam, geen eigennaam. We kunnen verschillende instellingen noemen met hetzelfde woord. Er is dus geen reden om een hoofdletter te schrijven. De volgende benamingen van rechtbanken schrijven we met kleine letters.
Is een uitspraak van de vrederechter bindend?
Uitspraak door de Vrederechter. Uiteindelijk zal de Vrederechter een bindende beslissing nemen (afbetalingsplan toestaan, uithuiszetting, …) Tegen deze beslissing kan je geen hoger beroep instellen aangezien huurgeschillen tot de bijzondere bevoegdheid van de Vrederechter behoort.
Hoe verzet aantekenen tegen vonnis vrederechter?
U of uw advocaat tekent verzet aan bij een gerechtsdeurwaarder. Het verzet moet binnen de maand na de betekening van het vonnis door een gerechtsdeurwaarder aangetekend zijn. U kunt hoger beroep aantekenen als het verstekvonnis niet in laatste aanleg is gewezen. De zaak zal dan door de beroepsrechter worden onderzocht.