Wie doet Duurzaamheidstoets?

Wie doet Duurzaamheidstoets?

Al jarenlang leren we de casemanagers dat bij twijfel of iemand hersteld is, een duurzaamheidstoets van het herstel toe te passen. Bedrijfsartsen en het UWV zijn hier niet altijd gelukkig mee en deze toets vraagt ook om een goede communicatie met leidinggevende en werknemer.

Welke zijn de consequenties als de re integratie inspanningen als onvoldoende worden beoordeeld?

Onvoldoende inspanningen Als de werkgever te weinig heeft gedaan aan de terugkeer naar werk, kan hij verplicht worden om maximaal 1 jaar extra loon door te betalen. Als de werknemer te weinig heeft gedaan aan de terugkeer naar werk, kan de WIA-uitkering geheel of gedeeltelijk worden geweigerd.

Wat mag een praktijkondersteuner bedrijfsarts?

Dit zorgt ervoor dat de bedrijfsartsen meer tijd over houden voor complexe vraagstukken en preventie.

  • Wat doet de praktijkondersteuner bedrijfsarts?
  • Deeltaken bij verzuimbegeleiding.
  • Deeltaken bij een preventief spreekuur.
  • Deeltaken op de werkplek.
  • Toegang tot de bedrijfsarts.
  • Omgang met gezondheidsgegevens.

Hoeveel weken moet de zieke werknemer volledig hersteld zijn zodat de telling voor de wet Vlz weer opnieuw gaat beginnen?

Een zieke werknemer heeft recht op doorbetaling van (een deel van) het loon gedurende maximaal 104 weken. Wanneer een werknemer na een periode van tenminste vier weken van volledig herstel opnieuw uitvalt, vangt deze termijn opnieuw aan.

Hoe vaak Plan van aanpak bijstellen?

Het is niet nodig om na ieder spreekuur en evaluatie een nieuw bijstellingsdocument te maken. Een bijstelling op het Plan van aanpak is alleen noodzakelijk als het geformuleerde einddoel tussendoor wijzigt, bijvoorbeeld als de belastbaarheid van de werknemer verslechtert of verbetert.

Is een Plan van aanpak verplicht?

Een plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de Wet verbetering poortwachter. Dus ja, deze is verplicht. Als er niet tijdig een plan van aanpak en eventueel een bijstelling is opgesteld kan dit resulteren in een loonsanctie bij de WIA-aanvraag.

Wat zijn de consequenties voor de werkgever als deze zich niet aan zijn re-integratieverplichtingen houdt?

“Houd je je als werkgever niet aan de re-integratieverplichtingen? Dan kan het UWV-sancties opleggen die dwingen om een extra jaarsalaris uit te betalen. Dit komt boven op de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte op grond van de Wet Poortwachter.

Welke zijn de consequenties voor de werkgever als deze zich niet aan zijn re-integratieverplichtingen houdt?

Als een werknemer zijn of haar re-integratieverplichtingen niet nakomt, heeft de werkgever een aantal wettelijke mogelijkheden om de naleving van de verplichtingen te kunnen afdwingen. Zo kan de werkgever het loon opschorten (art. 7:629 lid 6 BW) en het loon stopzetten (7:629 lid 3 BW).