Inhoudsopgave
Wat is de taak van de lokale politie?
De lokale politie verzekert de basispolitiezorg, meer bepaald alle opdrachten van bestuurlijke (handhaving van de openbare orde, verkeershandhaving, … ) en gerechtelijke politie (onderzoeken) die nodig zijn voor het beheersen van lokale gebeurtenissen en fenomenen.
Wat zijn de taken en bevoegdheden van de politie?
Bevoegdheden van de politie
- identiteitscontrole;
- tassencontrole;
- aanhouden en staandehouden;
- harder rijden in het verkeer;
- met signaallicht en sirene rijden;
- geweld gebruiken;
- onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel;
- telefoon tappen;
Welke taken voert de politie uit?
De rol van de politie inclusief de taken die daarbij horen zijn:
- Veiligheidszorg.
- Criminaliteit voorkomen en bestrijden;
- De openbare orde bewaken.
- Strafbare feiten opsporen;
- Hulp verlenen als er iemand in nood is;
- Overleg met de gemeente, het Openbaar Ministerie en partners over veiligheidsproblemen;
Wat is het verschil tussen de lokale en federale politie?
gestructureerd op twee niveaus: lokaal, door de oprichting in elke politiezone van één enkele politie die belast wordt met het verzekeren van de gehele basispolitiezorg; federaal, door een politie met gespecialiseerde functies en een federaal niveau dat indien nodig steun verleent aan de lokale politie.
Wie is de baas van de lokale politie?
Het gezag en de leiding over de lokale politiedienst wordt uitgeoefend door de burgemeester (ééngemeentezones) of het politiecollege (meergemeentezones).
Wat voor werk doet de politie?
Wat doet een politieagent? Politieagenten hebben de taak om de openbare orde te handhaven. Dit komt in de praktijk neer op het zo mogelijk voorkomen van overtredingen en misdrijven, het opsporen en onderzoeken van strafbare feiten, het verrichten van aanhoudingen en het bieden van hulpverlening.
Wat verwachten burgers van de politie?
2571 burgers zijn gevraagd naar wat zij vinden van de politie. Respondenten geven aan dat zij ‘hoog vertrouwen in het karakter en de dienstbaarheid van agenten en politiemedewerkers’ hebben. De politie scoort hoog op de kernwaarde moedig en op de hulp die agenten bieden in noodsituaties.
Wat betekent in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag?
De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven. Zo luidt momenteel artikel 3 van de Politiewet 2012.
Wat is het driehoeksoverleg?
Een driehoeksoverleg is een overleg tussen een burgemeester en een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie (OM), in aanwezigheid van een politiechef, dat gericht is op beleidsafstemming wat betreft opdrachten aan de politie.