Hoe werkt plantenpaspoort?

Hoe werkt plantenpaspoort?

Een plantenpaspoort is een verzameling van verplichte informatie die gedocumenteerd moet zijn bij het verhandelen van alle planten bestemd voor opplant binnen de Europese Unie (EU). Het geeft de identiteit en herkomst van de zending weer en maakt het mogelijk om de oorspronkelijke producent te traceren.

Wat staat er op een plantenpaspoort?

Wat staat er in het plantenpaspoort?

  • de botanische naam.
  • de ISO-code van de EU-lidstaat en het fytosanitair registratienummer.
  • de traceercode (dit geldt niet voor materiaal dat klaar is voor verkoop aan de eindgebruiker)
  • de ISO-code van het land van oorsprong of productie.
  • de EU-vlag, in de linkerbovenhoek.

Hoe ziet een plantenpaspoort eruit?

in de linkerbovenhoek: de EU-vlag (in kleur of zwart-wit) in de rechterbovenhoek: het woord Plant Passport. ‘A’ hierachter staat de botanische naam van het product vermeld. ”B’ hierachter staat het fytosanitair registratienummer van de teler/handelaar vermeld.

Hoe lees je een plantenpaspoort?

U gebruikt dus één registratienummer voor alle gewassen/teelten van uw bedrijf. Op het plantenpaspoort staat het fytosanitair registratienummer bij B. Daarnaast staat bij C een traceerbaarheidscode code die u zelf mag aanbrengen. Deze code is natuurlijk niet steeds hetzelfde.

Wat is een PZ code?

Op het certificaat/plantenpaspoort moeten ook de codes voor beschermende gebieden – ‘Protected Zones’ (afgekort PZ) – worden vermeld. De gebieden, organismen en codes zijn veranderd. Voor pootaardappelen zijn de volgende beschermde gebieden voor organismen van toepassing.

Wat is fytosanitaire?

Fytosanitair betekent ‘plantengezondheid’. Fytosanitaire wetgeving regelt: de organismen die niet voorkomen binnen de EU en als bedreiging worden gezien en organismen die een beperkte verspreiding kennen binnen de EU en die niet verder verspreid mogen worden.

Wat is fytosanitair registratienummer?

Het fytosanitair registratienummer van uw leveranciers en de plantenpaspoort informatie moet hiertoe een plek krijgen binnen de eigen voorraad administratie. Dit nummer staat bij B op het plantenpaspoort en is het vertrekpunt voor mogelijke tracering. Ook moet u registreren wat u aan wie heeft verkocht.

Wat zijn fytosanitaire producten?

Fytosanitaire producten zijn bijvoorbeeld: planten en delen van planten, snijbloemen, bloembollen, wortelknollen, bepaalde soorten groenten en fruit enzovoort. Het aanvragen van een fytosanitair certificaat verloopt via CLIENT Export van de NVWA.

Wat is een fytosanitair certificaat?

Het document laat zien dat de zending voldoet aan de gezondheidseisen voor planten, groenten, fruit en plantaardige producten en dieren en dierlijke producten van het land van bestemming. Er zijn 2 soorten exportcertificaten: een veterinair certificaat voor levende dieren en dierlijke producten.

Wat is fytosanitaire controle?

Plantaardige producten die worden geïmporteerd in de Europese Unie (EU) moeten voldoen aan de eisen van de EU. Om dit te controleren, voert het KCB fytosanitaire inspecties uit volgens de regels van de NVWA. De NVWA houdt zich daarbij aan de fytosanitaire eisen van de EU.

Hoe lang is een fytosanitair certificaat geldig?

Er is een fytosanitair certificaat (FC) en een inspectie verplicht voor export van potplanten, waaronder producten waarvoor de CITES bijschrijving vereist is. Per 1 juli 2022 is een fytosanitair certificaat (FC) en een inspectie verplicht voor export naar het VK van alle snijbloemen.

Hoe krijg ik een fytosanitair certificaat?

Het aanvragen van een fytosanitair certificaat verloopt via CLIENT Export van de NVWA. Hier kan de exporteur alle gegevens invoeren en digitaal aanbieden aan de keuringsinstantie ter certificering. Indien noodzakelijk wordt er een inspectie ingepland. keuringsdienst voert deze inspectie uit.