Inhoudsopgave
- 1 Wat kun je beter niet eten bij divertikels?
- 2 Welk fruit bij diverticulitis?
- 3 Hoe lang duurt de genezing van een diverticulitis?
- 4 Kan diverticulitis vanzelf overgaan?
- 5 Wat kun je doen aan diverticulitis?
- 6 Wat kun je doen tegen divertikels?
- 7 Welke huisarts verwijst u naar diverticulitis?
- 8 Is diverticulitis vastgesteld?
Wat kun je beter niet eten bij divertikels?
Indien er sprake is van diverticulitis wees dan voorzichtig met de volgende producten, omdat deze klachten kunnen geven:
- asperges.
- bleekselderij.
- champignons.
- maïs.
- zuurkool.
- grove rauwkost, zoals knolselderij en wortel.
- draderige sperzie- en snijbonen.
- taugé
Welk fruit bij diverticulitis?
Fruit: neem dagelijks minimaal 2 porties vers fruit, indien mogelijk met schil. Verder zijn gedroogde en geweekte zuidvruchten aan te raden zoals prui- men, abrikozen, tutti frutti, krenten, rozijnen, dadels, vijgen. Noten, pinda’s en zaden (sesamzaad, maanzaad).
Welke voeding bij divertikels?
Gezond, gevarieerd en vezelrijk eten is de beste manier om jouw ontlasting soepel en jouw darmen gezond te houden. Ook veel drinken en lichaamsbeweging zijn belangrijk. Als je divertikels hebt, zal de huisarts je adviseren om vezelrijk te eten of extra vezels te nemen, bijvoorbeeld zemelen of lijnzaad.
Hoe gevaarlijk zijn divertikels?
Diverticulitis betekent een ontsteking van een divertikel. Deze kan ontstaan doordat ontlasting in de divertikel blijft hangen. Diverticulitis kan gevaarlijk zijn als de divertikel door de ontsteking dreigt open te barsten. Dan ontstaat een darmperforatie.
Hoe lang duurt de genezing van een diverticulitis?
Diverticulitis gaat meestal vanzelf over. Hoe lang diverticulitis duurt, is moeilijk te zeggen. Bij de een kan het in een week weg zijn, bij de ander kan het een aantal weken duren. Soms onderzoekt de huisarts uw bloed om te bepalen of u een ontsteking heeft.
Kan diverticulitis vanzelf overgaan?
Behandeling. Voor de aanwezigheid van divertikels in de darm is geen behandeling nodig. Klachten die eventueel ontstaan, gaan vaak vanzelf over. Het is wel belangrijk dat u uw ontlasting soepel houdt om de kans op een ontsteking te verkleinen.
Hoe lang duurt ontsteking diverticulitis?
Hoe lang duurt een diverticulitis aanval?
Wat kun je doen aan diverticulitis?
De behandeling van diverticulitis bestaat uit een dieet en soms medicijnen. In ernstige gevallen is een ziekenhuisopname of operatie nodig. Als u ontstoken divertikels hebt, kunt u in principe normaal blijven eten. Bij ernstig ontstoken divertikels adviseert de arts soms een licht verteerbaar of vloeibaar dieet.
Wat kun je doen tegen divertikels?
Divertikels hoeven in principe niet behandeld te worden. Het is bij divertikels wel belangrijk om te zorgen dat uw ontlasting zacht blijft. Een vezelrijke voeding is dan het advies. Dit kan de darmpassage versnellen waardoor er minder druk en irritatie op de darmwand plaatsvindt.
Wat moet je doen als je diverticulitis hebt?
Wat is de behandeling van diverticulitis?
Behandeling van diverticulitis. De behandeling van diverticulitis hangt af van de ernst van de symptomen. Milde gevallen van diverticulitis genezen soms zonder behandeling. Vaak volstaat een dieetwijziging, eventueel gecombineerd met medicijnen. In ernstige gevallen kan een ziekenhuisopname of operatie nodig zijn.
Welke huisarts verwijst u naar diverticulitis?
Als u ernstige klachten heeft die kunnen wijzen op diverticulitis verwijst de huisarts u door naar een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts), internist of chirurg voor verder onderzoek. Diverticulitis kan worden vastgesteld met één van onderstaande onderzoeken: CT-scan van de buik.
Is diverticulitis vastgesteld?
Diverticulitis kan worden vastgesteld met één van onderstaande onderzoeken: CT-scan van de buik Een CT-scan (Computertomografie) is een onderzoek met röntgenstralen. Via een ader in de arm spuit de arts contrastvloeistof in. Organen zijn dan duidelijk zichtbaar op de röntgenafbeeldingen.