Wat doen bodemdiertjes?

Wat doen bodemdiertjes?

Wat doen bodemdieren? Bodemdieren zijn erg belangrijk voor het gezond houden van de bodem. Ze eten resten op van dode planten en dieren. De resten die de bodemdiertjes niet kunnen gebruiken, worden door schimmels en bacteriën afgebroken tot voedingsstoffen voor planten.

Hoe belangrijk is de bodem?

De bodem vormt de basis voor onze plantaardige productie. Hierbij denken we aan groenten, fruit, melk en vleesproductie maar ook textiel en hout vinden hun oorsprong in de bodem. De bodem vormt de buffer en levert voedingsstoffen aan de planten. Hierdoor kan er ook effectief geproduceerd worden.

Welk dier eet een worm?

Ook bij egels, dassen en mollen staan regenwormen op het menu. Verschillende insecten (waaronder kevers), naaktslakken en platwormen hebben regenwormen op het menu staan. Regenwormen hebben vele vijanden, veel dieren die regenwormen eten hebben zich gespecialiseerd in het opsporen en vangen van de regenworm.

Hoe krijg je meer bodemleven?

Door blad, snoeihout en ander organisch materiaal steeds weer terug te brengen in de kringloop wordt ook het bodemleven gestimuleerd en gevoed. Dit kan door het gehele jaar zoveel mogelijk blad en plantenresten te laten liggen in de tuin, eventueel via compostering of het aanvoeren van bv. houtsnippers.

Hoeveel bacteriën in bodem?

Bacteriën zijn eencellige organismen zonder celkern. De meeste bacteriën zijn 0,5 tot 5 micrometer (µm) lang. Ondanks hun geringe afmeting maken zij door hun kwantiteit het grootste gedeelte van het bodemleven uit. In een theelepel productieve grond kunnen zich tussen de 100 miljoen en 1 miljard bacteriën bevinden.

Hoe kun je bodemleven stimuleren?

In plaats van micro-organismen toevoegen kun je beter het bodemleven wat je al hebt proberen te behouden en te stimuleren. Door het gebruik van organische mest bijvoorbeeld. Maar ook door drijfmest te combineren met compost. Door hoge pieken van minerale stikstof en fosfaat te vermijden.