Wat doet de overheid tegen softdrugs?

Wat doet de overheid tegen softdrugs?

Verkoop softdrugs blijft strafbaar Dan kunnen zij strafrechtelijk worden vervolgd en kan de burgemeester de coffeeshop (tijdelijk) sluiten. Om overlast te voorkomen, kunnen gemeenten aanvullende eisen aan een coffeeshop stellen. Bijvoorbeeld aangepaste openingstijden of een grotere afstand tot scholen.

Is afkicken gratis?

Zo kan het zijn dat je na een eerste afkick periode ambulant behandeld kunt worden. Maar soms is opname in een kliniek in Nederland of Zuid-Afrika beter. Dit overleggen wij eerst met jou. De kosten van de behandeling worden vergoed vanuit de in Nederland verplichte basisverzekering.

Wat kunnen wij ondernemen om een drugsverslaving te voorkomen?

door iedereen goed te informeren en sociaal weerbaar te maken zodat mensen kunnen omgaan met groepsdruk; door te zorgen dat de omgeving van mensen mogelijkheden biedt zodat ze niet moeten vluchten in drugs; door de aanmaak en de handel van drugs te bestrijden en gebruik te bestraffen.

Waarom wordt de relatie gelegd tussen drugs en criminaliteit?

Criminele activiteiten en drugsgebruik kunnen elkaar dus wederzijds versterken, waardoor personen in een criminele subcultuur een verhoogde kans op drugsproblemen hebben en personen met drugsproblemen een verhoogd risico op betrokkenheid bij criminele activiteiten.

Wat doet de overheid tegen drugscriminaliteit?

Sinds 1 januari 2019 mogen burgemeesters woningen en andere panden sluiten als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs. Het gaat dan om bepaalde apparatuur (drugslaboratorium, cocaïnewasserij), chemicaliën (apaan, zoutzuur) en versnijdingsmiddelen.

Waarom legaliseren softdrugs?

Ook wordt met legalisering voorkomen dat de georganiseerde misdaad enorm veel geld verdient met de productie en handel in softdrugs. Legalisering van softdrugs leidt ook tot een forse besparing voor politie en justitie en tot extra inkomsten door belastingheffing.

Wie betaalt afkickkliniek?

De kosten van een verslavingsbehandeling in een verslavingskliniek wordt door de zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Met uitzondering van het wettelijk verplicht eigen risico (2021: € 385) wanneer dit bij u nog niet is aangesproken.