Inhoudsopgave
Kan werkgever medische gegevens opvragen?
Gezondheidsgegevens zijn zogeheten bijzondere persoonsgegevens, die organisaties alleen mogen verwerken als hiervoor een uitzondering is in de wet. Uw werkgever mag uw gezondheidsgegevens daarom niet verwerken. Uw werkgever mag alleen een beperkt aantal noodzakelijke gegevens verwerken als u zich ziek heeft gemeld.
Wat mag je registreren bij verzuim?
De AVG staat je toe de volgende gegevens te registreren en door te geven aan de bedrijfsarts of arbodienst:
- Datum van ziekmelding.
- Hoe vaak een werknemer ziek is (om de loondoorbetalingsverplichting vast te stellen)
- Telefoonnummer en (verpleeg)adres.
- Vermoedelijke duur van het verzuim.
- Lopende afspraken en werkzaamheden.
Wat als werkgever ziekmelding niet accepteert?
Wanneer een ziekmelding niet wordt geaccepteerd, kunt u zelf uw werkgever een brief sturen met daarin de datum van ziekmelding en het verzoek een afspraak bij de de arboarts of bedrijfsarts in te plannen. Uiteindelijk zal er door de arboarts of bedrijfsarts worden geconcludeerd of een ziekmelding onterecht is of niet.
Wat mag niet in het Verzuimdossier?
Wat mag niet in het verzuimdossier? In het verzuimdossier mag de ziekte of aandoening zelf of de oorzaak daarvan niet benoemd worden. Dus termen als ‘rugklachten’ en ‘klachten aan houdings- en bewegingsapparaat’ mogen niet.
Kan een werkgever je verplichten te komen werken bij ziekmelding?
Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken. Zolang u niet bij de bedrijfsarts bent geweest en/of de bedrijfsarts niet heeft geconcludeerd dat u weer in staat bent om (eigen of passende) werkzaamheden te verrichten hoeft u dus ook niet te werken.
Kan je baas je verplichten om te werken als je ziek bent?
Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Belangrijk om te weten is dat je werkgever niet kan én mag bepalen of je wel of niet ziek bent. En of je dus (weer) moet komen werken. Jouw werkgever is namelijk geen arts.