Waarom wordt er urine onderzoek gedaan?

Waarom wordt er urine onderzoek gedaan?

Een urineonderzoek wordt verricht om een urineweginfectie (plasbuis, blaas, nieren), een nierziekte aan te tonen of als hulp bij de diagnose van algemene ziekten zoals diabetes.

Wat kan je onderzoeken in urine?

In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Wanneer u klachten heeft kan de huisarts aan Saltro vragen om in het laboratorium een aantal testen te doen.

Waarom wordt mijn urine op kweek gezet?

Door de urine op kweek te zetten wordt onderzocht of er ziekmakende bacteriën in de urine zitten, in welke hoeveelheid deze in de urine zitten en voor welke antibiotica deze bacteriën gevoelig zijn. De wijze waarop urine afgenomen wordt is belangrijk voor de kwaliteit van de kweek.

Wat onderzoekt de huisarts in urine?

Urineonderzoek wordt gedaan als uw huisarts of verloskundige meer wil weten over de werking van uw nieren of urinewegen. Zo kunnen urineweginfecties worden opgespoord, maar ook nog andere aandoeningen zoals geslachtsziekte (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte).

Wat gebeurt er bij rijbewijskeuring?

Wat houdt de rijbewijskeuring in? We stellen tijdens de keuring voor je vast of er aandoeningen zijn die de veiligheid van het wegverkeer in gevaar brengen. Dit doen we aan de hand van de vragenlijst van het CBR, een lichamelijk onderzoek, beoordeling van het gezichtsvermogen en een urineonderzoek.

Hoe lang urine bewaren voor kweek?

Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.

Wat is het beste onderzoek voor urine?

Urineonderzoek . Bij plasklachten of vermoedens op een blaasontsteking kunt u de urine laten onderzoeken op bacteriën, bloed, eiwitten en suiker. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden.

Is urineonderzoek belangrijk?

Bij een urineonderzoek worden specifieke indicatoren in de urine gemeten. Urineonderzoek kan ook ziekten zoals diabetes aantonen. Wist je trouwens dat het mineraal fosfor een van de belangrijkste bestanddelen in urine is. Zo belangrijk zelfs, dat men fosfor uit urine wil terugwinnen.

Wanneer kan ik de urine op kweek zetten?

Kies bij voorkeur voor verse urine. De urine kan binnen 2 uur na lozing bij kamertemperatuur op kweek gezet worden. Wanneer de urine niet binnen 2 uur op kweek kan worden gezet, wordt deze maximaal 24 uur in de koelkast bewaard, of kan gebruik worden gemaakt van een transportmedium met boorzuur.

Hoe voert de huisarts een urineonderzoek uit?

De huisarts voert bij het vermoeden van een urineweginfectie in eerste instantie een nitriettest uit en daarna een leukocytentest (vaak een combinatietest). Verricht geen urineonderzoek bij: patiënten met een verblijfskatheter zonder duidelijke tekenen van weefselinvasie kwetsbare ouderen met aspecifieke klachten en symptomen