Kun je formaldehyde ruiken?

Kun je formaldehyde ruiken?

Formaldehyde is een gas met een scherpe geur. Formaldehyde zit bijvoorbeeld in lijm en spaanplaat. Daarom noemen we het ook wel spaanplaatgas.

Hoe ruikt formaldehyde gas?

Het wordt ook wel methanal of spaanplaatgas genoemd. Het heeft een enorm sterke geur en u raadt het al: dit ruikt niet naar rozen. Het gas kan zorgen voor geurklachten.

Hoe lang blijft formaldehyde in spaanplaat?

Het kan soms jaren duren voordat formaldehyde uit bijvoorbeeld spaanplaat “uitgedampt” is. Uit nieuwe materialen komt meer formaldehyde vrij dan uit oude materialen. Daarbij zorgt ook een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid dat er meer gas vrijkomt.

Waar zit formaldehyde in?

Formaldehyde komt voor in huishoudelijke, schoonmaak- en reinigingsmiddelen, ook wel in vaatwasreinigers. Soms wordt het nog gebruikt als conserveringsmiddel van huidverzorgende producten en shampoos. In ziekenhuizen, zwembaden en laboratoria wordt formaldehyde soms toegepast als ontsmettingsmiddel.

Hoe herken je formaldehyde?

Je kunt Formaldehyde herkennen aan zijn sterke en prikkelende geur. Denk maar aan een lijmstift of viltstift. Als je in een gesloten ruimte bent met een hoge concentratie van deze stof, dan zal het vertoeven in deze ruimte waarschijnlijk als zeer onaangenaam ervaren worden.

Hoe meet je formaldehyde?

Met een formaldehyde meter kan de hoeveelheid formaldehyde in de lucht gemeten worden. Binnen een aantal seconde wordt deze meting uiterst nauwkeurig uitgevoerd. Teveel formaldehyde kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Zo kan het zorgen voor irritaties en allergieën.

Hoe kun je het vrijkomen van formaldehyde beperken?

Om het vrijkomen van formaldehyde te beperken, houdt u best de kamertemperatuur tussen 18 en 24°C en de relatieve vochtigheidsgraad tussen 40 en 70%. Gebruik geen spaanplaten bij een radiator of op andere plaatsen die warm kunnen worden. Vermijd spaanplaten in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens.

Wat te doen tegen formaldehyde?

Voorkomen is beter dan genezen bij formaldehyde

  1. Rook niet in huis.
  2. Ventileer de woning 24 uur per dag, bijvoorbeeld door ventilatieroosters of mechanische ventilatie.
  3. Zorg voor een relatieve luchtvochtigheid van 30 tot 60%.
  4. Gebruik zoveel mogelijk zelfklevend tape in plaats van lijm, bijvoorbeeld voor de vloeren.

Hoe slecht is formaldehyde?

Formaldehyde is bewezen carcinogeen (kankerverwekkend) bij de mens. Formaldehyde kan ogen, neus en keel irriteren. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Ook kan beroepsastma op deze stof ontwikkeld worden.

Is formaldehyde gevaarlijk?

Formaline is potentieel schadelijk en kan worden opgenomen in het lichaam via contact met de huid of slijmvliezen of via inademing van dampen of aerosolen. Contact en inademing moeten daarom worden vermeden.

Waar gebruik je formaldehyde voor?

Formaldehyde als ingrediënt Formaldehyde zit als verharder in lijmen die gebruikt worden in houtvezelplaten, zoals spaanplaat, High Density Fibreboard (HDF), Medium Density Fibreboard (MDF), triplex en multiplex. In de bouw gebruiken ze veel van deze houtvezelplaten.

Hoe gevaarlijk is formaldehyde?

Formaldehyde is giftig. Formaldehyde is bewezen carcinogeen (kankerverwekkend) bij de mens. Formaldehyde kan ogen, neus en keel irriteren. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden.