Inhoudsopgave
Is MRI altijd met contrastvloeistof?
Bij enkele MRI onderzoeken is het nodig om contrast toe te dienen. In onderstaande informatie kunt u meer lezen over het contrastmiddel, de voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen. Het MRI Centrum maakt gebruik van het contrastmiddel Gadovist dat gadobutrol bevat.
Waarom contrast vloeistof bij MRI?
Bij een MRI-scan wordt vaak met contrastvloeistof gewerkt. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillende weefsels op de foto meer contrast hebben. Ze zijn dan beter van elkaar te onderscheiden. Meestal krijg je de contrastvloeistof via een infuus toegediend voordat de scan start.
Wat mag niet in MRI?
GEeN METALEN VOORWERPEN Alles van metaal of materiaal waarin metaal is verwerkt, zoals sieraden, telefoons, brillen, sleutels, horloges, bankpasjes, gebitsprotheses en gehoorapparaten mogen niet in de MRI ruimte. Edelmetaal is meestal geen probleem maar kan alleen in een beperkte hoeveelheid.
Hoe verlaat contrastvloeistof het lichaam?
Het contrastmiddel verlaat het lichaam via de urine en ontlasting. Door veel te drinken, raakt u het contrastmiddel zo snel mogelijk weer kwijt.
Wat te doen na contrastvloeistof?
Na het onderzoek is het belangrijk dat u extra drinkt, dat wil zeggen: in ieder geval twee liter. Op die manier gaat de contrastvloeistof weer snel uit uw lichaam. Als u een vochtbeperkt dieet heeft, is extra drinken niet noodzakelijk.
Kan MRI zonder contrastvloeistof?
Door een MRI-scan met contrast kan de arts bepaalde weefsels beter onderscheiden. De contrastvloeistof wordt vlak voor de scan via een infuus toegediend. De specialist zal bepalen of het gebruik van contrastvloeistof nodig is.
Waarom infuus bij MRI?
Bij het MRI-onderzoek wordt soms via een infuus speciale contrastvloeistof toegediend. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat we bloedvaten en verschillen tussen weefsels, zoals afwijkingen en normaal weefsel, beter kunnen zien. Deze contrastvloeistof is zeer veilig. U merkt er dan ook weinig van.
Wat doet contrastvloeistof met je?
Door het toedienen van een contrastvloeistof kan een orgaan of bloedvat beter onderscheiden worden. Afhankelijk van het onderzoek moet de contrastvloeistof gedronken worden of via een injectie of infuus ingebracht worden in een bloedvat of lichaamsholte.
Kun je op een MRI-scan alles zien?
De arts ziet met een MRI-scan beschadigingen en/of afwijkingen aan: organen (hersenen, hart, maag, lever, nieren, darmen) bloedvaten (dan heet het onderzoek een MRA-scan) botten.