Inhoudsopgave
Welke stoffen vallen onder PGS 15?
CMR-stoffen
- Gasflessen met giftige of bijtende inhoud (zie hoofdstuk 6)
- Drukhouders met CO2 ‘koolzuurcilinders’ bij horecagelegenheden (zie hoofdstuk 6)
- Alcoholhoudende dranken in consumentenverpakking.
- Dieselolie, gasolie of lichte stookolie met een vlampunt tussen 60 ºC en 100 ºC.
- Vaste minerale anorganische meststoffen.
Wat zijn belangrijke eisen en maatregelen voor de opslag en de opslagplaats van gevaarlijke stoffen?
Schadelijke/irriterende en corrosieve stoffen moeten worden opgeslagen in aparte kasten. Bij opslag van vloeistoffen moet de kast voorzien zijn van ventilatie, met afvoer op de buitenlucht. Voor vluchtige, brandgevaarlijke vloeistoffen is dat extra belangrijk.
Welke gevaarlijke stoffen mogen niet bij elkaar?
Vaste of vloeibare (licht) ontvlambare stoffen mogen niet samen worden opgeslagen met: • oxiderende stoffen; • vergiftige stoffen of CMR; • corrosieve of bijtende stoffen; • samengeperste gassen (w.o. zuurstofflessen).
Is PGS wetgeving?
Relatie met wet- en regelgeving De PGS 15 bevat richtlijnen voor de arbeidsveilige, milieuveilige en brandveilige opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Dit betekent dat er vanuit deze drie invalshoeken naar opslagvoorzieningen wordt gekeken. Dit geldt voor vergunningverlening en toezicht.
Wat is PGS 15?
In de PGS 15 zijn de regels opgenomen voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen waarmee een aanvaardbaar beschermingsniveau voor mens en milieu wordt gerealiseerd.
Welke richtlijn gaat over de opslag van gevaarlijke stoffen?
Ga hier naar handleiding PGS 15 versie 2016. Voorschrift 3.1.1 van de PGS 15 bepaalt dat alle gevaarlijke stoffen (zie onder 1 toepassing van deze richtlijn), met uitzondering van de werkvoorraad, moeten worden opgeslagen in een daarvoor bestemde opslagvoorziening.
Hoeveel gevaarlijke stoffen mag ik opslaan?
In de PGS 15:2016 is in voorschrift 3.2.5 gesteld dat op een verdieping maximaal 500 kg of liter gevaarlijke stoffen of CMR-stoffen aanwezig mag zijn. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt in vloeroppervlak of brandcompartiment. Het totaal mag niet meer zijn dan 500 kg of liter.
Welke stoffen mag je niet samen vervoeren?
Of samenlading is toegestaan, hangt af van de etiketten op de verpakkingen. Verpakkingen met explosieve stoffen die zijn voorzien zijn van etiket 1, 1.4 (met uitzondering van 1.4S), 1.5 of 1.6, mag je bijvoorbeeld niet vervoeren samen met verpakkingen die zijn voorzien van een etiket van een andere gevarenklasse.
Wat is een PGS kast?
Een brandveiligheidsopslagkast die na 1 januari 2006 in gebruik is genomen, moet voldoen aan NEN-EN-14470-1. Een kast die voor die datum in gebruik is genomen moet voldoen aan NEN 2678.