Waarom eieren in Oliebollenbeslag?
Ei maakt een product luchtig. Opgeklopt eiwit door een beslag spatelen geeft een luchtig resultaat. Ook een heel ei geeft al meer volume, wel 300%. Eiwit kan zo´n 350% volume geven en alleen de dooier vergroot het volume met 200%.
Waarom bestrijken met ei?
Waarom deeg bestrijken met ei? Glansmiddel. In sommige bakrecepten gebruik je ei om het (blader) deeg mooi te laten glanzen. Door bijvoorbeeld appeltaart met ei te bestrijken komt de taart mooi bruin uit de oven.
Hoe vervang je een ei?
1 ei is te vervangen door één van de volgende opties:
- 1 theelepel No-Egg.
- 1 eetlepel gebroken lijnzaad.
- 1 theelepel azijn + 1 theelepel bakpoeder.
- ½ rijpe banaan, gepureerd.
- 3 eetlepels appelmoes.
- 50 gram aardappelpuree + 2 eetlepels water.
- 2 eetlepels kikkererwtenmeel of aardappelmeel + 2 eetlepels water.
Waarom rijst mijn Oliebollendeeg niet?
Mijn beslag rijst niet? Mocht je oliebollen beslag niet rijzen of is de temperatuur waar je het beslag wil laten rijzen te koud verwarm dan een oven voor tot 50 graden. Zodra de oven op temperatuur is zet je deze uit en zet je hier je beslagkom met je oliebollen beslag in.
Wat bindt eiwit of eigeel?
Een ei kan verdeeld worden in eigeel (de dooier) en eiwit, die separaat in gerechten kunnen worden ingezet. Een ei wordt ingezet om gerechten te binden, om een emulsie te maken (bijvoorbeeld bij mayonaise), om lucht in het gerecht vast te houden (een mousse).
Wat smeren op bladerdeeg?
Op koekjes of bladerdeeg een mooie glans te geven, kun je een ei loskloppen en dat er overheen smeren. Hiervoor kun je ook jam gebruiken. Heb je gelijk een extra smaakje.
Waarom eieren een voor een toevoegen?
Omdat eieren voor een groot deel uit water bestaan hebben ze moeite om te mengen met het vet. Gelukkig kan de emulgator uit het ei er voor zorgen dat al het water in het vet kan worden opgenomen. Dat heeft alleen wel wat tijd nodig. Daarom moet je eieren altijd één voor één toevoegen.
Wat doet een ei in brood?
Ei(eren) wordt vooral vaak gebruikt in luxe en/of gevulde broodsoorten, het wordt er niet alleen steviger door, (verstijfselen van het eiwit tijdens het bakproces) maar ook wat luchtiger en zachter, vooral als er veel ei in wordt gebruikt,denk bijv. aan het Briochebrood.